Calendarul plantelor medicinale de vară

24 Iun 2014

Florile care umplu câmpurile suntadevărate medicamente. Trebuie doarsa le culegem la timp şi să ştim cum să le preparăm fie sub formă de ceaiuri,tincturi sau infuzii. 

Florile de salcâm flori-de-salcam

Perioada de recoltare: luna iunie, iulieTinctură - se prepară din câteva flori uscate, macerate în 100 ml de alcool de 70% timp de10 zile. Se bea zilnic, o lună, în caz de stres,migrene, sau depresie 
Infuzia - o linguriţă de flori pisate pestecare torni 250 ml apă clocotită. Calmează arsurile la stomac şi tusea. 
Ceaiul - se fierb 200 ml apă cu o lingură deflori uscate. Se beau 2-3 căni pe zi şi ajută întulburările de memorie şi în caz de gastrită. 

Menta menta

Perioada recoltării: iunie, iulie
Tinctură – o cură de o săptămână, 3 căni pe zi este foarte eficientă în caz de astm, bolide pancreas sau dismenoree.Băile - fierbi 250 g de frunze de mentă în2 litri de apă şi se adaugă în cadă în caz dereumatism.
Ceaiul – o linguriţă de frunze uscate seadaugă la 200 ml de apă fierbinte. Patru cănide ceai pe zi, neîndulcit în caz de indigestie,balonare şi de deshidratare.  

Rostopasca rostopasta

Perioada de recolatare: lunaiuni, iulie
Tinctură – se pun 50 g deplantă în 200 ml alcool de 70%şi se lasă la macerat 14 zile.Dacă ai insomnii pui câte opicătură de trei ori pe zi la ocană de apă.
Infuzia – o lingură de flori şifrunze mărunţite într-o cană cuapă clocotită. Se poate bea de2-3 ori pe zi în caz de afecţiuniale bilei şi ale ficatului 
Sucul – se storc tulpinileproaspete ale plantei. Dacă ainegi, aplici sucul cu un tamponiar contra cearcănelor pui câte-va picături de suc pe ploape.

GălbeneleleGălbenelele

Perioada recoltării:
iulie, august
Tinctură – se obţine dintr-un pumn de flori,peste care torni ojumătate de litru de al-cool de 70%. Extern esteeficientă în ulcer varicos,acnee, răni, micoze, iarintern în gastrită, ulcerşi pentru femeile aflatela menopauză.

Ceaiul – timp de o lunăbea 3-4 căni cu ceai,neîndulcit pe care îl obţiidin două linguriţe deflori, la o cană cu apă.Luptă eficient cu anemia, cu osteoporoza şicu bolile de ficat.

Coada - şoriceluluiCoada - şoricelului

Perioada de recoltare – iunie, iulie, august 

Infuzia – torni peste 100 g flori alcool de 40 %, după care

laşi la soare, 14 zile. Intern este bună în anorexie, cistită, ente-rocolite, iar extern pentru eczeme, plăgi şi arsuri

Ceaiul – îl obţii dintr-o lingură de flori, la 250 ml de apă. Sebeau 3 căni pe zi în caz de hepatită, colici, boli ale măduveiosoase, gastrită şi astm. 

Muşeţelul Muşeţelul

Perioada recoltării: iunie, iulie Tinctură – 30 de g de flori pisate se

amestecă cu 20 – 30 ml de alcool 70% şi200 ml de ulei. Vindecă rănile, eczemele şivaricela.

Infuzia – se pun 2 linguriţe de flori la250 ml de apă. Se bea de 3 ori pe zi în cazde colici,gastrită, dureri menstruale sauulcer

Gargara – peste 3 linguri de flori setoarnă o cană de apă fiartă. Tratează abce-sele, infecţiile şi gingiile inflamate. 

Sunătoarea Sunătoarea-tratează-afecţiunile-cardiovasculare

Perioada recolatării: iunie, iulie,august

Tinctură - se obţine din amestecula 40 g de flori cu 500 ml alcool de60% şi se bea de 3-4 ori pe zi. Esteindicată în nervozitate, insomnii şidepresie

Infuzia – se fierb 2 linguri de floricu 200 ml apă şi se bea neîndulcităcâte 2-3 căni pe zi pentru gastrită,ulcer şi hepatită cronică.

Cataplasmele – se pun 2 linguride flori la 100 ml de apă. Îmbibi untampon şi îl aplici pe răni şi dacă aiusturimi.

 

 

 

 

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mai multe din această categorie: Leacuri în tratarea otitei »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare