Fumătorii şi sportul...

26 Iun 2014
Numarul persoanelor fumătoare se măreşte de la an la an în ciuda  campaniilor şi acţiunilor îm-potriva fumatului. Din păcate mulţi dintre fumători sunt minori care, nu înţeleg gravitatea fenomenului. Nu înţeleg ei adulţii care vad consecinţele fumatului la tot pasul şi se pare ca tot nu găsesc un motiv întemeiat care să îi determine să spuna:  de azi nu mai fumez! Numarul persoanelor fumătoare se măreşte de la an la an în ciuda campaniilor şi acţiunilor îm-potriva fumatului. Din păcate mulţi dintre fumători sunt minori care, nu înţeleg gravitatea fenomenului. Nu înţeleg ei adulţii care vad consecinţele fumatului la tot pasul şi se pare ca tot nu găsesc un motiv întemeiat care să îi determine să spuna: de azi nu mai fumez!

Am ales ca în acest material să leg fumătoriide sport pentru că se poate dovedi uneori sin-gurul mod de a ieşi din cercul vicios al fumatului.Pentru început vă asigur că începerea progra-mului de exerciţii fizice corespunzator nu o săfie simplă mai ales atunci când este vorba depersoane care nu sunt obişnuite cu mişcarea şiau “vechime” în ale fumatului.

Nu doar ca sportul te ajută să petreci cevatimp departe de ţigară şi mai mult îţi punetrupul în mişcare, el te poate ajuta chiar sărenunţi la ţigări. Sunt cercetări care au demon-strat că persoanele care fac sport în perioadaîn care încearcă să se lase de fumat au maimulte şanse de reuşită.

Un fumător sau chiar un fostfumător tot timpul oboseştemai repede ca un nefumător

Ştim că uneori fumatul este un mijloc de“socializare” şi atunci este important să mergila sală sau în parc însoţit de prieteni sau aiputea să încerci să îţi faci noi prieteni. Ca şisfat pot să spun ca bine ar fi să alegeţi sporturicare să nu vă plictisească să vă ţină conectatîn ceea ce faceţi, lucru care va ţine astfeldeparte de fumat...

De reţinut este faptul că un fumător sauchiar un fost fumător tot timpul oboseşte mairepede ca un nefumător şi în aces caz creşteţiefortul gradat începând cu activităţi uşoare, cade exmplu plimbările în aer liber, mersul pebicicletă, exerciţii fizice uşoare etc.

S-a demostrat că sportul este benefic pentrufumători deoarece este unul dintre factorii careajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, combate stresul, scade riscul de osteoporoză,îmbunătăţeşte funcţia respiratorie. 

Cum am spus mai sus în randul fumătorilorse numără mulţi tineri, adolescenţi. Fumatulpe lângă multe altele le încetineşte şi dezvoltareaplămânilor lucru ce duce la deteriorarea funcţieiacestora. Din fericire în cazul adolescenţilor şiadulţilor tineri renunţarea la fumat şi practicareaexerciţiilor fizice regulate duce la corectareaacestor deficienţe.  

Femeile însărcinate reprezintă oaltă ramură bogată afectată de fu-mat. Din păcate nici faptul căînăuntrul lor se dezvoltă o viaţă nule dă putere să renunţe. Şi în acestcaz sportul are un cuvânt de spus.Studiile arată că un sfert din fe-meile gravide care fac exerciţii reg-ulat se lasă de fumat. Nicotina unadintre substanţele care provoacadependenţă, conduce la complicaţiiîn timpul sarcinii, ridicând ratamortalităţii la naştere. Exerciţiilefizice, practicate în mod regulat,pot co0nduce la renunţarea la fu-mat fără să aibă efecte secundare.

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare