Este foarte dificil de separat o problemă funcţională de una estetică

04 Iul 2014
Omul și medicul Dan Georgescu - un interviu inedit: Omul și medicul Dan Georgescu - un interviu inedit:

Doctorul Dan Georgescu, medic român stabilit de multăvreme în Franţa, vine la Clinica Zetta o săptămână pe lunăunde se ocupă de tratamentul cosmetic și reconstructiv al unuispectru larg de afecţiuni oculoplastice. El este specializat peoculoplastie şi face intervenţii uniceîn România.

Ce doreaţi să deveniţi când eraţi mic? Medicina a fost întotdeauna o opţiune saupoate vroiaţi să fiţi astronaut?! 

- Evident că mi-am dorit mai întâi sa fiu astronaut, apoi pilot de vânătoare, pompier, poliţist,biolog marin… şi în final medic. Cred că sunt opersoană normală! :) 

De ce oſtalmologia şi de ce aceastăsupraspecializare deosebită? Știm cu toţiică în România sunt puţini medici care facce faceţi dumneavoastră. 

- Posibilitatea de a deveni oſtalmolog a apărutîn timpul doctoratului în Neuroscience pe cânderam în Dallas, Texas. Pe vremea aceea mă in-teresau neurochirurgia, oſtalmologia, ORL-ul şichirurgia toracică. Faptul că am ales oſtalmologiai-o datorez directorului programului de rezidenţiatde la UT Southwestern Medical Center care mi-adat posibilitatea să lucrez cot la cot cu rezidenţiidin program şi să iau o decizie în cunoştinţă decauză. M-a fascinat atât de mult această combinaţiede microchirurgie, tehnologie de vârf şi îndemânarechirurgicală care există în oſtalmologie, încât n-am stat mult pe gânduri. În plus, am avut şansasă fiu acceptat în unul dintre cele mai bune pro-grame de rezidenţiat din Statele Unite - Moran Eye Center, Salt Lake City, Utah - unde am pututface peste 1.000 de intervenţii intra şi extraoculare(oculoplastice) sub îndrumarea unora dintre ceimai buni specialişti din lume, cum ar fi: AllenCrandall, Bhupendra Patel, Randall Olson etc.

Tot aici am avut ocazia să-l cunosc pe RichardL Anderson, părintele chirurgiei oculoplasticeamericane care, la 65 de ani, este încă posesorulcelei mai prestigioase poziţii de fellowship închirurgie oculoplastică (din cele 12 disponibileanual în Satele Unite). Cu foarte multă muncă şitenacitate am reuşit să prind acest fellowship de2 ani care m-a transformat în ceea ce sunt astăzişi probabil pentru tot restul vieţii. Motivul pentrucare sunt 600 de oculoplasticieni în Statele Unite,15 în Franţa şi 2-3 în România este legat degradul de supra-specializare disponibil în fiecaredin aceste ţări. În România, ca de altfel şi înFranţa, nu există încă fellowshipuri pentrupregătirea tinerilor oſtalmologi interesaţi de aceas-ta supra-specialitate.

Până la urmă, pe înţelesul tuturor, ceînseamnă oculoplastia?

- Oculoplastia sau Chirurgia Oculoplastică esteo supra-specialitate oſtalmologică care se ocupăcu toate problemele funcţionale şi estetice perioculare: pleoape, sprâncene, pomeţi, orbită şi căilacrimale. Este însă foarte dificil de separat oproblemă funcţională de una estetică pentru căabsolut toţi pacienţii care vin să mă vadă pentruo problemă medicală sunt preocupaţi de aspectulestetic şi îşi doresc să arate cât mai bine posibildupă intervenţie (mai tineri, mai puţin obosiţi,mai fresh, etc). Pe de altă parte, toţi pacienţiicare vin pentru probleme estetice îşi doresc unrezultat cât mai natural care să nu lase nici ourmă sau vreo problemă funcţională (ex: problemede închidere a pleoapelor după blefaroplastiecând este scoasă o cantitate excesivă de piele).

În mare, chirurgia oculoplastică funcţionalăse ocupă de problemele de poziţie ale pleoapelor(ptoza, ectropion, entropion, trichiasis),sprâncenelor şi pomeţilor, de tumorile feţei şi or-ganelor anexe ochiului (glanda lacrimală, orbita),de toate cauzele de lăcrimare şi de toate afecţiunileorbitei (boala Graves-Basedow, inflamaţii, infecţii,traumatisme, tumori). Oculoplasticienii sunt, deasemenea, specializaţi în chirurgia estetică a feţei(blefaroplastie, liſting de sprâncene, liſting medio-facial) şi în toate procedurile estetice minim-in-vazive (Botox, Acid Hialuronic, Radiesse, Mezoter-apie, Peeling etc).

”Cea mai dificilă intervenţie, o reconstrucţie facială totală” 

Care a fost cea mai dificilă intervenţie dincariera dumneavoastră?

- Cea mai dificilă intervenţie a fost probabil oreconstrucţie facială totală după un atentat desuicid cu o carabină. Am lucrat în total 3 echipe(oculoplastică, plastică şi maxilo-facială) 52 deore fără oprire până am reuşit să reconstruim ofaţă nouă din puţinul rămas. În Statele Uniteaveam în medie două cazuri de acest gen pe an,de complexitate variabilă, toate însă necesitândo colaborare inter-disciplinară perfectă.

Ce le-aţi recomanda tinerilor rezidenţi?

- Să-şi urmeze visul până la capăt cu încredere,curaj, muncă şi chiar sacrificiu dacă e nevoie,pentru că viaţa este în mâinile lor şi totul esteposibil.

Dar pacienţilor?

- Să aibă încredere, dar în acelaşi timp să fiedeschişi faţă de medicul care îi tratează şi să nuezite să-şi exprime clar doleanţele. Rezultatuloptim depinde în mare măsură de gradul de co-municare dintre medic şi pacient!

De câţi ani profesaţi în Franţa şi de ceFranţa?

- Lucrez în Franţa din iunie 2011 şi astapentru că a fost prima ţară din UE care mi-aechivalat diplomele americane. Ulterior am putut

să le echivalez şi în România şi Spania, undelucrez de aproximativ un an.

Ştim cu toţii că sunteţi extrem de căutat şiapreciat în Franţa, de ce aţi ales să văîntoarceţi în România? Chiar şi pentrupuţinul timp pe care-l petreceţi pe lună(pacienţii ar dori să staţi mai mult)!

- România este ţara mea natală şi motivulpentru care am plecat din America dupa 12 ani afost să mă apropii de familie. Când eram în State,îmi vedeam familia o dată pe an, acum îi văd celpuţin 10 zile pe lună. Este un confort sufletesc pecare nicio bogaţie din lume nu poate să-lînlocuiască. Pe de altă parte, experienţaprofesională în România, atât cu colegii cât şi cupacienţii, a fost extraordinară şi m-a motivat săvin cât mai des. Acum vin din două în douăsăptămâni şi este posibil să vin chiar mai des.

”Am avut şansa să lucrez înopt ţări până acum şi amrealizat ca toţi pacienţii sunt lafel, indiferent de rasă”

Cum v-aţi caracteriza ca om şi ca medic?Sunt două entităţi diferite, sau şi acasărămâneţi medicul de peste zi?

- Cred că sunt un om normal în ambeleipostaze: ca medic sunt foarte pasionat de meseriape care am ales-o şi am o relaţie foarte strânsăcu pacienţii, iar în viaţa extraprofesională îmiplace să socializez, să fac sport şi să călătoresc.De când mă ştiu şi cu atât mai mult de când suntoculoplastician, am apreciat tot ce este estetic şifrumos. Îmi place foarte mult arta plastica şi înspecial arta modernă, până acum nu am ratatnici o expoziţie de artă şi sunt abonat al muzeuluiGuggenheim din Bilbao.

Care este lucrul care v-a uimit cel mai puternic în toţi aceşti ani? Desigur,în sensul pozitiv.

- Am avut şansa să lucrez în opt ţări pânăacum şi am realizat ca toţi pacienţii sunt la fel, in-diferent de rasă, cultură, religie, statut social,etc. Toţi îşi pun încrederea în medic şi toţi îşidoresc să arate cât mai tineri după operaţiaoculoplastică, indiferent dacă motivaţia iniţiala afost estetică sau funcţională.

 

Contact Clinica Zetta:

Tel: 0731135531
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.">Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Adresa: Strada Ghiţă Pădureanu nr. 5,parter, sect.2, Zona Floreasca

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare