Tot ce trebuie să ştii despre celulită

26 Iun 2014

Este o modificare a pielii,adesea descrisă ca o“coajă de portocală” , datorită apariţiei pe coapse,fese şi abdomen. În procent, de90 - 98% din cazuri, celulitaapare la femei. Pentru aînţelege mai bine ce este celuli-ta să începem cu o revizuire aanatomiei pielii. Stratul exterioral pielii se numeşte epidermă,imediat sub acesta este dermulşi următorul strat de ţesut esteprimuldintre cele trei straturisubcutanate – adică grăsime.Acest ultim strat prezentat maisus este descris ca o “camerăde celule de grăsime”. Dinaceastă cameră, proiecţii micide celule adipoase ţin să iasă înderm. În acest fel apar neregulide grăsime subcutanat şiconferă pielii aspectul numitcelulită. 

 

Celulita este de două tipuri: 

  1. Primul tip este efectul de saltea care apare atunci când stai picior peste picior.Acest tip de celulită este tipic pentru aproapetoate femeile de diferite vârste şi se sugereazăa fi o comprimare a camerelor de grăsime carestau la baza pielii.  
  2. Al doilea tip de celulită este aspectul de“coajă de portocală” pe care o femeie îl poate avea în poziţia ei naturală. 

Celulita are tendinţa de a se agrava la ovârstă înaintată deoarece dermul la femeiajunge la grosimea maximă la 30 de ani. Maimult zona dermului este unită de ţesutul con-junctiv care cu timpul se pierde şi acest lucrupermite celulelor adipoase să iasă în zona der-mului. 

Celulita are efecte diferite deoarece femeileau cantităţi inegale de grăsime subcutanată.Chiar dacă femeile slăbesc foarte mult asta nuîmseamnă că celulita o să dispară, pentru că,camerele de grăsime care stau la baza celuliteinu se schimbă cu o pierdere în greutate. 

Cremele anticelulitice au un cuvânt de spusîn diminuarea efectelor celulitei. Agenţii biologicipe care îi conţin pot îmbunătăţii capacitateaorganismului de a defalca grăsimea,un proces numit lypolysis. Atunci când este aplicată localpe piele, crema trebuie să fie capabilă săpătrundă în piele şi derm şi să atingă ţesutulde grăsime înainte de a fi absorbită. Cu toateacestea studiile au arătat o reducere mică încircumferinţa coapsei la utilizarea acestorcreme, neobservându - se încă nici o modificaresubstanţială a celulitei.

Masajul şi tehnicile demanipulare sunt folosite pentru aspori eliminarea de lichid în zonadermului. Aceste tehnici nuelimină celulita, dar pot avea unefect temporar în reducereaaspectului de gropiţe.

Exită recomandări care combat serios celuli-ta şi anume: exerciţii aerobice de cel puţin 3-5ori pe săptămînă timp de cel puţin 20-60minute, mersul pe jos, jogging, dans, canotaj,ciclism, înot. Aceste tipuri de sport ajută pentrucă, grăsimea subcutanată se află în partea desus a musculaturii şi ca să nu apară celulitamuşchiul nu trebuie să fie slab şi flasc.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare