Virusul HPV

26 Iun 2014

Infecţia genitală cu HPV este frecventă în rân-dul populaţiei, atât la femei, cât şi la barbaţi,fiind cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. HPV este de fapt prescurtarea de la Human Papiloma Virus. Statisticile medicale aratăca peste 75% din persoanele active sexual,dobândesc acest virus, la un moment dat în viaţalor, dar, dintre aceștia, 60% nu prezintă simp-tome. În aceste cazuri, virusul poate să disparăîn timp, în funcţie de imunitatea organismului.Persoanele cu un sistem imunitar puternic aușanse foarte mari să scape de acest virus.  

Există aproximativ 100 detipuri diferite de HPV. Dintreacestea, 30 -40 afectează zonagenitală a femeilor și abarbaţilor, împărţindu-se în 2categorii: 

- cu risc oncogen scăzut
- cu risc oncogen crescut 

HPV cu risc oncogen scăzut determină apariţiacondiloamelor genitale sau,mai rar, pot cauza uşoareanormalităţi. 

HPV cu risc oncogene cres-cut este foarte periculos pentruorganism. Dacă acest virus rămâne nedepistat și netratatla timp, cauzează problemegrave și conduce la displaziecervicală. În timp determinăapariţia cancerului de col uterinsau cancer la nivelul vulvei,vaginului sau penisului.

Cum se transmite HPV?

Virusul se infiltrează practicîn piele sau în mucoasă și, deregulă, este asimptomatic. Ma-joritatea persoanelor nuprezintă niciun semn alinfecţiei. HPV se poate trans-mite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar deexistenţa acestuia, prin oricetip de contact genital directcu o persoană deja infectată.Actul sexual penetrant nu esteo condiţie obligatorie a trans-miterii HPV. Din nefericire, niciprezervativul nu protejeazătegumentele expuse, pentrucă există porţiuni neacoperitede piele din zona genitală carevin în contact direct. 

Transmiterea virusului sepoate face, din nefericire, şialtfel decât pe cale sexuală, şianume prin transmitereperinatală la nou născuţi. Poatefi depistat la timp dacă seefectuează următoarele analize: 

- testul Papanicolau, ceamai importantă investigaţie 

- testul HPV, următoareaetapă de diagnosticare dupăun test Papanicolau anormal 

- colposcopia, indicată atun-ci când celulele colului uteriunsunt anormale 

- biopsia cervicală, ultimaetapă în diagnostic şi arată cuexactitate în ce stadiu suntcelulele precanceroase şi can-ceroase. 

Prin urmare mergeţi la ginecolog cel puţin o dată pe an şi ori de câte oriobservaţi ceva înneregulă, indiferent dacăvi se pare că exageraţisau aveţi impresia că vă alarmaţi degeaba.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare