Contracepţia, pas cu pas

24 Iun 2014

Folosim o metodăcontraceptivă pen-tru evitarea unei sarcini şi ca protecţieîmpotriva bolilor cutransmitere sexuală.De-a lungul perioadeifertile din viaţa unei fe-mei pot fi folosite o va-rietate de metode contraceptive, dar trebuiesă ţinem cont de:vârstă, maturitate, eta-pa vieţii reproductive,statusul marital, an-tecedentele medicale şigradul de cooperare apartenerului.

Prezervativul

Poate că acesta este cel mai cunoscut mijlocde contracepţie şi poate cel mai sigur impotrivabolilor cu transmitere sexuală. Este accesibil,uşor de folosit însă are câteva inconveniente:poate produce alergi (doar celor alergici lalatex) şi nu este plăcut de bărbaţi, care acuză osensibilitate mult atenuată de purtarea prez-ervativului. 

Contracepţia hormonală 

Este metoda cea mai utilizată de cuplurilestabile. Contracepţia hormonală este de maimulte tipuri în funcţie de viaţa sexuală a femeilor: pilulele contraceptive, inelulcontraceptiv,injecţiile contraceptive, implanturile contraceptive, plasturiicontraceptivi.

Contracepţiahormonalăprezintăriscuripentrusănătateşi din acestmotiveste bine ca înaintesă se administreze, să se discute cu mediculşisăse facă anumite teste: hepatice, hormonale,coagularea sângelui, dar şi analize generale.

Spermicidele

Acestea se găsesc sub diverse forme (bureţi, creme, geluri, peliculedizolvabile şi ovule). Se introduc învagin astfel încât să acopere com-plet colul uterin. Este de menţionatfaptul că nu reprezintă deloc ometodă sigura împotriva sarcinii. 

Diafragma

Având forma unei cupole, diafragmaeste o membrană decauciuc careacţionează ca obarieră, împiedicândpătrunderea spermatozoizilor înuter. Se introduce cumaxim 6 ore înainteaactului sexual şi dupăcontact se lasă celpuţin 6 ore în vaginpentru a permitespermicidului săacţioneze. Dacă este îngrijită corectdiafragma poate fi păstrată pânăla doi ani.

Steriletul

Este un dispozitv flexibil care se monteazăîn cavitatea uterină. Există dispozitive din cuprucare pot fi lăsate în organism până la 10 ani şisterilete cu progesteron eficiente pe o perioadăde până la 5 ani. Steriletul este contraindicatfemeilor care au avut fibrom uterin, infecţii şicelor care au avut o sarcină extrauterină.

Contracepţia(semi)permanentă – legareatrompelor

Cuplurile care nu îşi doresc copii pot recurgela metode de contracepţie pe termen lung.Sterilizarea feminină constă în blocarea trompelor uterine. Fecundarea devine imposibilăpentru ca, în urma obturării trompelor uterinese împiedică venirea în contact a spermato-zoizilor cu ovulul. 

Vasectomia

Este sterilizarea masculină şi presupunerealizarea unei mici incizii la nivelul scrotuluiîn vederea blocării celor două tuburi caretransportă spermatozoizi. Astfel, spermatozoizinu mai intră în lichidul spermatic, nemaifiindposiblă fecundarea. Vasectomia nu reduce li-bidoul bărbatului. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mai multe din această categorie: Bolile cu transmitere sexuală »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare