Bolile cu transmitere sexuală

25 Iun 2014
Vară, soare, timp liber, petreceri şi distracţie până dimineaţa mai ales pentru tineri. O perioadă perfectă pentru a-ţi găsi un partener. Nimic greşit până aici dar să nu uităm să ne informăm despre bolile sexuale. În  materialul de mai jos prezentăm poate cele mai importante afecţiuni dobân-dite în urma sexului neprotejat. Din păcate puţini sunt cei care sunt scutiţi de neplăcerea aflării unui diagnostic nefavorabil spus de către medicul ginecolog sau urolog.  Medicii din întreaga lume au următorul sfat: nu neglija nici un simptom banal din sfera organelor sexuale. Vară, soare, timp liber, petreceri şi distracţie până dimineaţa mai ales pentru tineri. O perioadă perfectă pentru a-ţi găsi un partener. Nimic greşit până aici dar să nu uităm să ne informăm despre bolile sexuale. În materialul de mai jos prezentăm poate cele mai importante afecţiuni dobân-dite în urma sexului neprotejat. Din păcate puţini sunt cei care sunt scutiţi de neplăcerea aflării unui diagnostic nefavorabil spus de către medicul ginecolog sau urolog. Medicii din întreaga lume au următorul sfat: nu neglija nici un simptom banal din sfera organelor sexuale.

Chlamydia

Este infecţia cu bacteria Chlamydia Tra-chomatis şi este cea mai frecventă boală cutransmitere sexuală. Chlamydia se transmiteprin contactul direct cu mucoasele sau lichideleinfecţioase. Această bacterie trăieşte doar îninteriorul celulelor şi este greu de depistatdeoarece adesea decurge fără simptome. Trata-mentul trebuie urmat de către ambii parteneri,durează între 14- 21 de zile şi constă în an-tibioterapie.

Gonoreea

Este o infecţie ale căror simptome apar la2-3 zile de la contactul sexual: secreţii abundentegalben verzui, senzaţii de usturime şi arsuri.Gonoreea se transmite prin contactul direct cumucoasele sau lichidele infectate şi foarte rarprin folosirea în comun a obiectelor sanitare. Ea se poate trata la recomandarea mediculuicu antibiotice.

Herpes

Este un virus care persistă de-a lungul în-tregii vieţi. Prima erupţie a herpesului dureazăaproximativ 2 săptămâni. Acesta se manifestăprin băşicuţe sau bubiţe purulente, în zonagenitală. Pentru a reduce frecvenţa apariţieierupţiilor este indicat tratamentul medicamentosîn doze zilnice cu Acyclovir.

Vaginita

Este o inflamaţie vaginală. Supuraţiiinfecţioase cauzate de lipsa de igienă. Antibio-ticele, pilulele contraceptive, sarcina pot cauzadezvoltarea candidei. Cremele recomandate demedic vindecă cu ușurinţă aceasta boală încâteva zile.

Sifilis

Infecţie foarte gravă, care, netratată latimp, poate afecta întreg organismul. La femeipoate afecta labia, vaginul, uretra şi perineul.Sifilisul poate fi primar, secundar, terţiar, poateavea forme congenitale. În stadiul incipient albolii, penicilina o poate vindeca. Ajunsă înultimul stadiu, tratamentul medicamentos areefect limitat.

Infecţia tractului urinar

Infecţie provocată de bacteriile blocate înuretră. Des întâlnită la femeile care fac sex cuun nou partener. Infecţia se vindecă prin ad-ministrarea de antibiotic de la o zi la osăptămână.

Hepatita BVirus transmis prin contact sexual sau prinace infectate. Apare în situaţia în care în viaţaunei persoane sunt mai mulţi parteneri. Dacăeste vorba de un virus mai puţin agresiv, atuncise poate ţine în frâu cu odihnă şi cu o alimentaţiesănătoasă, dar, dacă este vorba despre un cazmai grav, atunci se apelează la un tratamentmedicamentos.  

HIV/SIDA 

Este un virus care slăbeşte sistemul imunitar,provoacă SIDA, un grup de boli grave. HIV setransmite prin sânge infectat, spermă, secreţiivaginale, lapte matern, intră în sânge printr-orană sau prin mucoasa întimpul sexului vaginal,sexului oral, sexului anal, prinfolosirea acelorinfectate, precum şi prin alăptare. Este o boalăincurabilă, nu există tratament pentru ea.Pentru HIV, anumite combinaţii de medicamente,care cuprind inhibitori protezici, încetinescvirusul, iar pentru SIDA există medicamentecare încetinesc evoluţia bolii, dar tratamentultrebuie instituit din timp şi respectat.

Aşadar nu ne putem baza pe principiul “mie nu mi se poateîntâmpla” când vorbim desprebolile cu transmitere sexuală,chiar şi încazulcuplurilor stabile.Vă recomandăm să vă informaţişi să mergeţi la control periodicpentru că în joc este sănătateadumneavoastră.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mai multe din această categorie: « Contracepţia, pas cu pas Virusul HPV »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare