Interzis parinţilor... la masă!!!

04 Iul 2014

Este ora mesei şi din cameră se aude: “Nu vreau mâncareeeeee! Nu vreau să mănânc!

Nu vreau ciorbiţăăă! Vreau îngheţată!”. Piesa este jucată în fiecare zi, în aproape toatefamiile. Nu stârneşte hazul ci, mai degrabă, iritarea părinţilor. Ce e de făcut în acest caz? În nici un caz nu vă înfuriaţi. Propunem câteva reguli de bază, PENTRU PĂRINŢI, la masă! 

Nu-i forţaţi să vină lama să! 

Cea mai întâlnită replică a celor miciîn ceea ce priveşte masa este “Numănânc!” De cele mai multe ori, înaceastă situaţie, suntem tentaţi să neenervam, să-i alergăm prin casă să vinăla masă sau chiar sa le aplicăm o corecţie. GREŞIT! Nu-i forţati! Pregătiţi masa pentruceilalţi din casă, invitaţi-i într-un modatrăgător, lăudaţi chiar vesela din caremancaţi și, mai ales, mâncarea. Faceţi-ocu voce tare, să vă audă şi copiii.Ademeniţi-i, fără să se simta forţaţi cătrebuie! 

Luaţi cina, nu daţi lecţii!

“Nu râde la masă!”, “Lasă pâinea!”,“Nu vorbi cu gura plină!” şi alte replicide genul acesta sunt frecvente.Bineînţeles că trebuie să ştie să se poarte,că trebuie să fie manieraţi, dar nu trebuieexagerat. Luatul mesei în familie nu esteo corvoadă, ci o binecuvântare. Astăzi,nu se mai pune bază pe întâlnirile înfamilie, ci mai degrabă pe “ciugulitul” înfugă şi fiecare pleacă unde are treabă.GREŞIT! Încă de mici, copiii trebuie învăţaţide valoarea familiei, de frumuseţea cineicu cei dragi, de căldura celor din jur, depetrecerea timpului cu cei dragi fără catotul să fie “pe fugă”. Şi atunci, bunelemaniere nu se învaţă în timpul mesei,seriozitatea şi încruntarea trebuie sădispară pentru ca nu mai suntem labirou. 

Lăsaţi copiii să mănânce cât pot

“Nu ai terminat tot din farfurie!” Copiii aud mereuacest mesaj. Mâncatul este o nevoie a organismului.Dar mâncăm cât putem şi cât avem nevoie. Neprogramăm singuri să ne “umflăm” cu mâncare, înciuda nevoilor reale şi a semnalelor pe care ni letransmite organismul. În acest fel, ne pierdem propriilelimite culinare şi ajungem să folosim o farfurie dreptetalon pentru cât de mult mâncăm. Nevoile organis-mului sunt astfel “călcate în picioare” de limite arti-ficiale impuse de o simplă farfurie. Ne mai şi mirămcând micuţii noştri cântăresc mai mult decât trebuiepentru vârsta lor. În loc să ne impunem să mâncămtot din farfurie, haideţi să savurăm fiecare bucăţicăîn parte şi să ne bucurăm de fiecare aliment.  

Nu înlocuiţi sentimentele cu mâncarea 

Dacă animalul de companie moare, ne cumpărămrepede altul. Dacă un prieten trădeaza, îl înlocuimrepede cu altul. Dacă bebele e morocănos, îl scoatemla o îngheţată. Suntem învăţaţi de mici să “umplemsuferinţa” în loc să ne oferim timp pentru a reflecta.Emoţiile sunt normale şi trebuie trăite. De cele maimulte ori, mâncarea este un bandaj, un ajutor rapidcare vindecă rănile prea dureroase pentru a fi privite.75% dintre oameni mănâncă din cauza “emoţiilor“!Pentru a reuşi să ne stăpânim poſtele culinare, trebuiestăpânite mai întâi emoţiile, să învăţăm din trăirilenoastre şi să ne asigurăm că ceea ce simţim nu con-tribuie la acumularea kilogramelor. Copilul nostrueste un adult în devenire şi este foarte important saîl învăţăm regulile sănătoase în timpul mesei. Fie căeste vorba de sănătate fizică sau sufletească. 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mai multe din această categorie: « Jurnalul unei mămici

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare