Reconstrucţia zâmbetului în urma paraliziei de nerv facial!

04 Iul 2014
Tehnica BABYSITTER, intervenţie în premieră în România la Clinica Zetta! Tehnica BABYSITTER, intervenţie în premieră în România la Clinica Zetta!

Dr.-Dragoş-ZamfirescuDr. Dragoş Zamfirescu,Doctor în Ştiinţe Med-icale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Esteticăşi MicrochirurgieReconstructivă şi echipa sadin cadrul Clinicii Zetta, aefectuat pe 12 mai 2014, în premieră în România, oreconstrucţie de zâmbet înurma paraliziei de nerv facial utilizând tehnicababysitter.

În urmă cu 6 luni pacienta a fost operată învederea excizarii unei tumori cerebrale. Intervenţiaa implicat şi secţionarea unui segment al nervuluifacial consecinţa fiind o paralizie hemifacială. Pa-cienta a urmat desigur şi radioterapie. Paraliziamușchilor faciali ai mimicii cauzează pierdereamişcării voluntare şi a expresiei faciale involuntare.Este o afectiune devastatoare cu consecinţefuncţionale, estetice și psihologice profunde.

Pentru o recuperare cât mai bună, aceastăintervenţie trebuia efectuată cât mai rapid dupăintervenţia de eliminare a tumorii, întrucât mus-culatura facială, nestimulată, se poate atrofia întimp.

Dr. Dragos Zamfirescu, unicul medic din Româ-nia care aplica tehnica babysitter spune că pacientase afla la limita maximă în care se poate spera camuşchii să fie încă funcţionali.

Reanimarea feţei paralizate se concentreazăpe restaurarea formei și redarea funcţionalităţii,fiind o provocare imensa din punct de revederereconstructiv si necesită management multidisci-plinar. Obiectivele sunt de a asigura o protecţie aochiului, de a obţine simetria faciala in stadiu derepaus, simetria mișcării faciale voluntare șipentru a restabili expresia facială involuntara.Probabil că zona cea mai importanta pentrureconstrucţie, din punct de vedere funcţional șiestetic, este complexul muscular buco-zigomatic,care este responsabil de zâmbet și pentru tonusulobrajilor.

Metoda clasică are o durată de regenerare deminim 6 luni, perioadă în care musculatura facialăs-ar atrofia definitiv.

Acesta este motivul pentru care Dr. DragoşZamfirescu şi echipa sa au optat în aceasta situaţiepentru o metodă chirurgicală aparte care senumeşte babysitter. Aceasta presupune folosireanervului maseter sau a nervului hipoglos ca sursade axoni sănătoşi care vor reinerva musculatura denervată mult mai repede (2-3 luni). Pacienta vaîncepe să contracte musculatura facială la mişcarilelimbii sau ale gurii. După ce axonii proveniţi de lanervul facial sănătos contralateral au traversatfaţa în 6-8 luni, aceştia se vor conecta la muscu-latura „antrenată” până atunci de nervii aflaţi pepost de babysitter. Astfel, tonusul muscular estepăstrat până ce zâmbetul spontan va fi restaurat. 

Dragoș Zamfirescu, coordonatorul echipei,este doctor în știinţe medicale, medic primar închirugie plastică, estetică şi microchirurgiereconstructivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Flo-reasca” Bucureşti, Clinica Zetta şi șef de lucrări laUniversitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davi-la”, la catedra de chirurgie plastică. 

Are o experienţă de peste 17 ani în chirurgieplastică, 16 ani în microchirurgie reconstructivăşi 14 ani în chirurgie estetică. 

Clinica Zetta este un centru de excelenţă închirurgia estetică, plastică şi reparatorie. Tehnologiade ultimă generaţie a clinicii este selectată specialpentru a asigura lezarea minimă a ţesuturilor şi orecuperare mai rapidă a pacienţilor. Clinica Zettaînseamnă o echipă medicală excepţională, cu ovastă experienţă, cumulaţi în mii de ore de operaţiisofisticate, autori a numeroase lucrări de special-itate şi studii, contributori la congrese profesionaleinternaţionale, la curent cu cele mai noi practici,generatori ai unor noi soluţii medicale.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

1 comentariu

 • Noella
  Noella Miercuri, 25 Noiembrie 2015 01:25 Link la comentariu

  Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you may be a great
  author. I will always bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future.
  I want to encourage that you continue your great writing, have
  a nice morning!If you want to a part of data, you are recommended to
  use Fone - Paw i - Phone Data Recovery to save time and efforts.
  So let's begin to recover deleted i - Messages from i - Phone with i - Phone data recovery software.
  They will sync copies of files you place in certain directories
  automatically.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare