Posibilităţi de investigaţie în practica

04 Iul 2014

Ginecologia acunoscut pro-grese importante

în ultimii ani. Lu-crurile au evoluatmult, având ca rezul-tat obţinerea de diag-nostice din ce în cemai precise şi maiprecoce, permiţândtratamente ţintite şifoarte eficiente. Cutoate acestea, rămânşi afecţiuni incompletelucidate pentru caretratamentele au o efi-cacitate variabilă.

În cursul examinării ginecologice pot fi necesare investigaţiile suplimentare

În depistarea precoce a diverselor patologii un rol important îl are constientizareade catre femeie a utilitatii controlului anual, efectuarii peri-odice a examenului Babeş-Papanicolaou și prezentarii la medic pentru simptome nouapărute. Sigur că pentru aatinge aceste obiective esteimportant ca femeia să meargacu încredere la medicul ginecolog ştiind că va primi o examinare competentă, într-un mediu cât mai intim, fără durericauzate de investigaţiile efectuate.

În demersul diagnostic unrol esenţial îl are discuţia cupacienta (asupra simptomelor,istoricului ginecologic sau obstetrical, afecţiunilor asociate)şi examenul ginecologic atent,efectuat cu blândeţe. Exam-inarea ginecologică constă dinparcurgerea a două etape. Într-o primă etapă se evalueazăorganele genitale externe şise examinează cu valvele vulva,vaginul si colul uterin; pot fidepistate leziuni vulvare, vagi-nale sau ale colului uterin,secreţii patologice. O a douaetapa este efectuarea tuşeuluivaginal când se palpeazauterul, ovarele si alte formatiu-ni pelvine; în cadrul acesteietape se depisteaza pozitia uterului, mobilitatea, forma,mărimea acestuia, se palpeazăovarele şi trompele aflândinformaţii despre marimea,mobilitatea acestora, despreeventuala durere la palpare.În urma acestei etape se poatesuspiciona prezenta unor fi-broame, a sarcinii, a chisturilorsau tumorilor ovariene, a anex-itei, a sarcinii extrauterine, aendometriozei. Uneori estenecesară efectuarea unei atreia etape – tuşeul rectal –pentru a exclude un cancer derect inferior, pentru stadi-alizarea cancerului de col uterinsau pentru examinarea pacien-telor virgine.

În cursul examinării gine-cologice pot fi necesareinvestigaţiile suplimentare.Analizele de laborator bacte-riologice sunt utile pentru di-agnosticul cauzelor secreţiilorvaginale anormale şi a anexitei,analizele hormonale pentrutulburările ciclului menstrual(menstruatii abundente sau re-duse cantitativ, menstruatii laintervale neregulate), determinarile markerilor tumorali (CA125, HE4, alfa-fetoproteină) pen-tru diagnosticarea cancerului deovar, determinare în dinamicăa titrului de beta hCG pentrudiagnosticul sarcinii extrauter-ine.

Colposcopia, o etapăobligatorie pentrudiagnosticarealeziunilorprecanceroase sau canceroase alecolului

Examinarea ecografică (înspecial ecografia transvaginală)este de un mare ajutor pentrustabilirea cât mai corectă a di-agnosticului, dar şi pentrualegerea celei mai bune metode de tratament; în plus ecografiapoate fi utilă şi pentru deter-minarea funcţionării normale aovarelor şi uterului, ca de ex-emplu în cazul monitorizăriiovulaţiei sau a depistării cauzelorîntârzierilor menstruale. Ometodă foarte utilă pentru de-pistarea permeabilitatii tubare,dar si a polipilor endouterinisau a fibroamelor submucoasece poate fi efectuată în cabinetcu minim disconfort este his-terosonografia ce consta înevidenţierea ecografica acavitaţii uterine si a trompelor.

Colposcopia este o etapăobligatorie pentru diagnosti-carea leziunilor precanceroasesau canceroase ale colului. Multedin “rănile colului uterin” pot filămurite în urma examenuluiBabeş-Papanicolaou şi a colposcopiei. Unele din aceste aşa-zise răni sunt de fapt aspectenormale ale colului (numite ec-topii), altele sunt leziuni pre-canceroase sau canceroase alecolului care trebuie biopsiatesub colposcop pentru a hotărîce tratament urmează a fi in-stituit.

Având la dispoziţie o vari-etate de metode de investigareeste important ca algoritmul învederea obţinerii unui diagnosticcomplet să fie inteligent condus,în conformitate cu protocoalelerecomandate, naţionale şiinternaţionale, dar şi cu cheltuielicât mai mici pentru pacient.

Dr. Dragnea Geanina,medic primar

obstetrică-ginecologie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

6 comentarii

 • Cerys
  Cerys Joi, 27 Iulie 2017 09:13 Link la comentariu

  ?????? ????
  Wir bieten eine gute Infrastruktur inklusive Verpflegung an,
  die Einkaufsstadt Tulln liegt in nächster Nähe und Hunde sind bei uns
  am Platz auch erlaubt.

 • Rick
  Rick Marți, 25 Aprilie 2017 12:19 Link la comentariu

  Thus, I have outlined quicks tips on how to accomplish this
  and make certain that the eyes are experiencing optimum care.
  The inner retinal oxygenation is improved upon by retinal laser photocoagulation. According towards the
  statistics on this country age macular degeneration is second just to diabetes
  in causing blindness.

 • Noe
  Noe Miercuri, 22 Martie 2017 10:17 Link la comentariu

  I still cannot quite assume that I could become
  one of those reading through the important guidelines found on your site.
  My family and I are really thankful on your generosity and for presenting me the chance
  to pursue the chosen career path. Appreciate your sharing the important information I
  managed to get from your blog.

 • Florine
  Florine Vineri, 03 Februarie 2017 17:36 Link la comentariu

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website
  yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to create my
  own blog and would like to know where u got this
  from. thanks

 • Zapatillas Deportivas Baratas
  Zapatillas Deportivas Baratas Joi, 13 August 2015 21:08 Link la comentariu

  Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I'm planning to start my own website soon but
  I'm a little lost on everything. Would you propose starting
  with a free platform like Wordpress or go for a paid
  option? There are so many options out there that I'm completely confused ..

  Any ideas? Appreciate it!

 • Bola Online
  Bola Online Sâmbătă, 01 August 2015 19:36 Link la comentariu

  That is very attention-grabbing, You are a very skilled blogger.
  I've joined your feed and sit up for in the hunt for more of your great post.

  Also, I've shared your website in my social networks

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare