Operație personalizată de cataractă

25 Iun 2014
La Clinica de Oſtalmologie Doctor Diaconu, operaţiile de cataractă se realizează personalizat pentru fiecare pacient. La Clinica de Oſtalmologie Doctor Diaconu, operaţiile de cataractă se realizează personalizat pentru fiecare pacient.

Pentru a realiza acestdeziderat, se fac o serie demăsurători care ne oferăinformaţii legate de:

- calitatea corneei (micro-scopia speculară Konan)-informaţia aceasta ne arată câtecelule endoteliale există, dacăsunt modificări de formă saudacă există distrofie corneanăFuchs. Pacienţii care au un numărde celule mic, au riscul de de-compensare a corneei cu rezul-tate nesatisfăcătoare postoper-atorii.

- astigmatismul cornean carese măsoara prin keratometrieeste important pentru rezultatulpostoperator. Dacă astigma-tismul este sub 1D se realizeazăincizia principală pe meridianulcel mai refringent. Dacă estemai mare de 1 D se alege unimplant toric.

Ambele metode urmăresc caastigmatismul cornean să fiemicşorat sau să ajungă cât maiaproape de 0, astfel încât ved-erea pacientului după operaţie să fie cât mai clară. 

- calitatea retinei maculareurmărită prin realizarea OCT-ului, ne poate evidenţia edememaculare sau membrane epire-tiniene, care pot influenţa ved-erea postoperatorie. În acestcaz, pacientul ştie preoperatorcare va fi rezultatul şi se alegeun implant monofocal. Dacă nuexistă modificări la aceastămăsurătoare, se poate alege şiimplant multifocal. 

- măsurătorile pentru implant se realizează cu 2 aparatediferite pentru a minimalizagreşelile biometrice: cu IOL Master şi cu biometru ultrasonic. 

Astfel, refracţia postoperatorieajunge la valoarea pe care amstabilit-o preoperator cu pacien-tul în funcţie de necesităţile luizilnice. 

- analiza stării generale apacientului şi a bolilor generalepe care acesta le are ne permitesă alegem cel mai bun implantcare să-l ajute pe tot restul vieţii.Alegerea este importantă pentrucă implantul nu se mai schimbădupă operaţie. Este importantsă gândim în perspectivă. 

De exemplu, un pacient careare diabet şi care nu arecomplicaţii oculare poate bene-ficia de implant multifocal lamomentul respectiv. Dar ce seîntâmplă dacă după cinci aniapare retinopatia diabetică? Im-plantul multifocal, nu numai cănu-l mai ajută, dar îl şi încurcă.De aceea, este mai bine săalegem implantul care sepotriveşte cel mai bine pentrufiecare pacient în parte.

 - analiza activităţilor zilnicepe care pacientul le desfăşoarăne permite să alegem între im-plantele monofocale şi multifo-cale şi să evaluăm ce refracţiereziduală l-ar avantaja ulterior.

Trebuie să fim conştienţică orice tip de implantam alege, existăavantaje şi dezavantaje postoperator. Dacă leanalizăm, putem săînţelegem şi să facem 

o alegere potrivităpentru toată viaţa.

DR. GAVRIL MARIA

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

1 comentariu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare