Iridotomia laser la Clinica de Oftalmologie Doctor Diaconu

26 Iun 2014

Iridotomia laser este oprocedură care constă în re-alizarea unui canal de scurgereprin iris pentru umoarea apoasă(lichidul din ochi) pentru a facilitaeliminarea acesteia.

În ochi există un echilibrufragil între formarea de umoareapoasă şi eliminarea ei. Echilibrulse strică dacă există un excesde formare sau o scădere aeliminării. În glaucomul cu unghiînchis este blocată exact caleade eliminare a umorii apoase.

Glaucomul este o boală care,netratată, poate duce la orbire.Glaucomul cu unghi închis estedeterminat de mai multe cauze:plecând de la o predispoziţiegenetică la cei cu iris în platou,la aspectul "înghesuit" al ochiuluicu hipermetropie mare, la bolica uveita care determină for-marea unei membrane inflama-torii în unghi sau diabetul curetinoparie proliferativă şi neo-vase în unghi cu formarea uneimembrane neovasculare etc.

Indiferent de cauză,manifestările sunt aceleaşi:

- durere oculară importantă,care nu cedează la antalgice;

- uneori iradierea durerii seface pe jumătatea de capcorespunzătoare ochiului afec-tat;

- vărsături;

- vedere în ceaţă la ochiul dureros, roşeaţă şi lăcrimare;

- pupila mai dilatată faţă decelălalt ochi 

Greşeala pe care mulţipacienţi o fac este să stea acasăşi să se autotrateze cu antalgice.După 2-3 zile de durere şi ne-somn, se prezintă la oſtalmolog.Din păcate, în funcţie de valoareapresiunii intraoculare sau de tim-pul scurs de la debut, nervuloptic ajunge să fie afectat parţialsau total. Prin scăderea presiunii,medicul oſtalmolog poate doarsă conserve fibrele nervului opticnu au fost distruse. 

Cum putem preveniapariţia atrofiei opticeglaucomatoase laaceşti pacienţi? 

Primul pas este ca pacientulsă se prezinte la oſtalmolog şisă realizeze controale periodice.Medicul oſtalmolog îi va explicadacă este predispus la glaucomşi va monitoriza starea nervuluioptic. La contolul de rutină (eval-uarea vederii, presiunii intraoc-ulare biomicroscopia polului anterior şi fund de ochi) se voradăuga şi alte investigaţii cumar fi:

- câmpul vizual ne aratămodificările funcţionale core-spondente afectării nervului optic; 

- gonioscopia ne arată exactdacă unghiul este îngust sau în-chis; 

- OCT de nerv optic şi polanterior face secţiuni prin nervuloptic şi ne arată afectarea luidin punct de vedere structural,secţiuni prin unghi şi ne aratăgradul de închidere. 

Toate aceste investigaţii potfi făcute la Clinica Dr. Diaconuşi, dacă se confirmă suspiciunea de unghi îngust sau configuraţiede iris în platou, cu risc de trans-formare în glaucom, se poaterealiza şi tratamentul necesar. 

La Clinica de OſtalmologieDr. Diaconu a fost achiziţionatrecent de la firma ALCON unlaser Nd: YAG 1064 nm, Q –switched care poate fi folositatât la tratarea cataractei se-cundare, cât şi la tratarea glau-comului cu unghi închis sau în-gust. 

Tratamentul se face în am-bulator, nu necesită internare şidurează câteva minute. Anesteziaeste realizată cu picături, pro-cedura fiind nedureroasă. Serealizază una sau 2 "spărturi" îniris, pe unde umoarea apoasăse va scurge din cameraposterioară în cea anterioară şide acolo se va elimina. Acesteiridotomii se văd doar la micro-scop. 

Complicaţiile care pot apăreadupă iridotomia laser sunt: eroz-iuni corneene, dezlipire de retină,sângerare în camera anterioară,creşterea tranzitorie a presiuniiintraoculare. 

Tratamentul cu hipotensoareoculare şi antiinflamatorii steroi-diene sau nesteroidiene dupăprocedură diminuează risculdezvoltării acestor complicaţii. 

Vă recomandăm să văprezentaţi la consultaţiioſtalmologice periodice.Nu aşteptaţi să vă scadăvederea pentru că s-arputea să fie prea târziu.Glaucomul nu ucide, doar orbeşte.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare