Impactul psihologic al instalării menopauzei

25 Iun 2014
Menopauza - un capitol deosebit de important în viaţa şi sănătatatea oricărei femei... Menopauza - un capitol deosebit de important în viaţa şi sănătatatea oricărei femei... Se știe că menopauza survine în jurul vârstei de 50 de ani, dar ea poate apărea şi cu câţiva ani mai devreme sau mai târziu.

Fiecare femeie arepropria părere înceea ce priveşte menopauza, pe care unmedic trebuie să i-oschimbe şi să îi de-codeze semnele aces-teia. De aceea, estefoarte importantă oconsultaţie demenopauză. Gineco-logul este în prima linieşi el cunoaşte deseoriistoria medicală a fe-meii şi uneori istoriafamiliei.

Dragele mele, ar fi minunatdacă medicul dumneavoastrăginecolog v-ar recomanda şi ovizită la psiholog atunci când îlînştiinţaţi despre instalareamenopauzei! Despre problemelefizice care apar şi pe care leresimţim odată cu instalareamenopauzei – bufeuri, oboseală,dureri de cap, stări anxioase,probleme cu somnul, palpitaţii,dureri musculare şi articulare -avem mai multe informaţii, suntprimele pe care le sesizăm, carene deranjează şi pe care le luămîn seamă.

Dar cum rămâne cu prob-lemele psihologice care seinstalează odată cu cele fizice?Pe acestea, de cele mai multeori, nu le băgăm în seamă, leignorăm cât putem de mult şiparcă nu vrem să admitem că şiele există şi sunt cât se poatede reale. Se poate să ne dămseama, dar nu facem nimic săle “tratăm”, aşa cum procedămcu cele fizice.

De ce să “primeze” cele fizicedacă ambele aspecte sunt la felde importante, mai mult, chiarsunt generate unele de altele.Efectele menopauzei nu suntaceleaşi la toate femeile.Menopauza nu este o boală, ciun proces biologic cât se poatede firesc. 

Nu trebuie să priveştimenopauza ca pe o fatalitate, cica pe o nouă etapă în viaţa ta,cu avantajele şi dezavantajeleei. Deşi poate fi însoţită demanifestări neplăcute, stă în put-erile tale să le combaţi. Soluţiiexistă! 

Se știe că menopauza survineîn jurul vârstei de 50 de ani, darea poate apărea şi cu câţiva animai devreme sau mai târziu. Laaceastă vârstă, tu eşti încădinamică, puternică, preocupatăde viaţa profesională şi de ceaafectivă. Instalarea menopauzeiNU trebuie să-ţi dea viaţa pestecap! În general, episodul depresivcare se instalează odată cumenopauza nu este atât de in-tens precum răul fizic resimţit. 

În schimb, evenimentelevieţii, care au o altă dimensiuneîn această perioadă, au deseoriun mare impact. 

Menopauza are două dimen-siuni: fizică şi psihosocială sau,mai degrabă, individuală şi demediu. Întotdeauna dublă în viz-iunea timpului, căci prezentul şimai ales viitorul sunt în joc,viitor, dacă nu neliniştitor, cel puţin nesigur, care cere facultăţide adaptare.

Iată că menopauza are bunulsimţ sau, dimpotrivă, proastainspiraţie să sosească în mijloculvieţii, când anii încep să-şi im-prime urmele pe corp şi faţă,când lumea din jurul serviciuluise face mai exigentă sau seînchide, când relaţia cu sexulopus, cu copiii, cu părinţii ia alteaspecte.

Nu putem vindecamenopauza, căci nu este o boală,o traversăm negociind, de undeşi repercusiunile inevitabileasupra psihicului şi fizicului. Maimult psihologice decât patolog-ice, aceste aspecte merită să fiecunoscute şi recunoscute decătre o viziune care va permitefemeilor de 50 de ani să realizezecă au mai multe atuuri decâtcred.

 

Psiholog Cosmina Cîrstea

Adresa: Pitești, cartierTrivale (Complexul II), 
str. Trivale, bl. 55C, sc. B, ap. 12, etaj. 3, interfon 12, telefon: 0745 175 895

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare