Fluorizarea în cabinetul stomatologic

04 Iul 2014
Fluorizarea constă în supli-mentarea cantităţii de fluor a dinţilor, în scop profilactic. Flu- orul este o substanţă minerală cu rolul de a preveni formarea leziu-nilor carioase și de a reduce adân-cirea cariilor preexistente. Fluorizarea constă în supli-mentarea cantităţii de fluor a dinţilor, în scop profilactic. Flu- orul este o substanţă minerală cu rolul de a preveni formarea leziu-nilor carioase și de a reduce adân-cirea cariilor preexistente.

Fluorul acţionează în timpul proceselor dedemineralizare și remineralizare: după fiecaremasă, saliva conţine acizi care produc dizolvareacalciului și fosforului de la nivelul dinţilor, darsunt unele situaţii în care saliva nu este acidăși are efectul opus, de remineralizare ceea cepresupune refacerea depozitului de calciu șifosfor de pe suprafaţa dinţilor.

De asemenea este cunoscut efectul săuantibacterian, fiind considerat singurul mi-croelement având un rol foarte important înprevenirea cariei dentare.

Fluorul se concentrează în organismul umanîn oasele și dinţii aflaţi în creștere la copii,ajutând la întărirea smalţului dinţilor de lapte,dar și al celor definitivi. 

Indicaţiile fluorizării:

  • Fluorizarea este indicată în primul rândcopiilor dar și adulţilor, la copiii care au sub 4ani se recomandă aplicarea lacurilor cu fluoriar la cei care au peste 4 ani, a gelurilor; 
  • La cei care poartă aparate dentare- Persoanele care prezintă un risc ridicat de carie
  • Cei care au anumite boli gingivale- La persoanele care prezintă afecţiuni care generează scăderea fluxului salivar 

Fluorizarea în cabinetul stomatologic 

Fluorizarea este o manoperă nedureroasăce se realizează prin aplicarea de lacuri șigeluri speciale care au un conţinut mult maimare de fluor decât regăsim în pastele de dinţisau apele de gură numai după o igienizareprofesională corespunzătoare. 

Durata tratamentului cu fluor este de câtevaminute. După flourizare, pacientul nu trebuiesă clătească gura sau să consume alimente șilichide timp de 30 de minute.

Revenirea în cabinetul stomatologic pentrufluorizare se poate face o dată la 3,6 sau 12luni. 

Menţinerea rezultatului dorit depinde depăstrarea unei igiene dentare riguroase prinperiajul corect efectuat de 2 ori pe zi, utilizareaaţei dentare, a apei de gură și nu în ultimulrând, vizita regulată la medicul dentist. 

Preparatele care conţin fluor nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor! 

Copiilor care nu știu să scuipe, nu li serecomandă folosirea pastei de dinţi cu fluorpentru că supradoza poate avea un efect toxic. 

Intoxicaţia acută se manifestă prin greaţă,crampe abdominale, colaps circulator ca urmarea ingerării unei cantităţi foarte mari de fluor,iar intoxicaţia cronică se manifestă prin apariţiafluorozei și este rezultatul ingerării sistematicea unei doze necorespunzătoare de fluor. 

 

Fluorizareaeste omanoperă nedureroasă ce serealizează prinaplicarea de lacuriși geluri specialecare au unconţinut mult maimare de fluordecât regăsim înpastele de dinţisau apele de gurănumai după oigienizareprofesionalăcorespunzătoare. 

Doctor Ana Popa 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare