Esofagita: diagnostic și tratament

04 Iul 2014
Dr. Eduard Neculcea medic specialist gastroenterolog: Dr. Eduard Neculcea medic specialist gastroenterolog:

Esofagul este organul de legătură prin care trec alimentele din gură pâna în stom-ac. Esofagita reprezintă afecţiunea cauzată de inflamarea esofagului. Esofagitapoate fi corozivă și de reflux. Esofagita corozivă apare din cauza ingestiei de substanţe chimice caustice, din greșeala sau în scop suicidal. Gravitatea depinde de tip-ul, cantitatea și concentraţia substanţei înghiţite. Esofagita de reflux este o afecţiunefrecventă, datorată unor modificări anatomice și funcţionale la nivelul joncţiunii eso-gastrice, ce permit conţinutului acid gastric să ajungă în esofag.

Simptomatologia esofagitei cuprinde: înghiţitcu dificultate sau/și dureros, senzaţie de arsurăretrosternală, regurgitaţii, greață, vărsături,dureri toracice, dar și tuse, răgușeală și simp-tome specifice astmului bronșic. Dacă prezinţiunul sau mai multe din aceste simptome esterecomandat să consulţi medicul de familie saumedicul specialist gastroenterolog.

Esofagita este cauzată de o infecţie sauiritaţie a esofagului. Infecţia poate fi cauzatăde diverse bacterii, virusuri sau fungi, fiind maifrecvente la pacienţii cu unele deficienţe alesistemului imunitar și la vârstnici. Cel maifrecvent la examenul endoscopic se observăcandidoza esofagiană care se tratează cumedicamente antifungice și leziunile herpeticecare se tratează cu antivirale. Iritaţia în aceastaafecţiune se poate produce prin: reflux gas-troesofagian, vomă, operaţii, medicamente an-tiinflamatorii de genul aspirinei, substanţetoxice ingerate, radioterapie.

Complicaţiile esofagitei sunt hemoragiadigestivă (hematemeza/melena), stenozaesofagiană (pacientul nu se mai poate alimentacorespunzător) însoțită de dureri și scădere îngreutate și, cel mai periculos, dar și din ce înce mai frecvent, cancerul esofagian (simptomede alarmă: durere toracică, disfagie, scădere în greutate și anemie).

Diagnosticul de esofagită este pus de medicîn urma realizării unui istoric al suferinței pa-cientului și examen clinic, urmat la unii pacienţide endoscopie digestivă superioară (stabileșteatât diagnosticul, cât și gravitatea acestuia șipermite prelevarea de biopsii când sesuspicionează afectare premalignă sau malignă).

Tratamentul esofagiteidepinde de cauza de apariţie aacesteia

Tratamentele posibile includ: medicamentecare scad aciditatea, antifungice, antivirale;nutriţie intravenoasa, în cazuri grave pentru apermite esofagului să se vindece; operaţiepentru îndepărtarea unor părţi afectate (canceresofagian sau dupp substanţe caustice) și endoscopic pentru a îndepărta corpurile străineblocate în esofag.

Până la tratarea esofagitei, mai există câtevamăsuri pe care le putem lua pentru a reducedisconfortul creat de această afecţiune, cumar fi: evitarea mâncării condimentate, evitareamâncării dure (ex. nuci alune ș.a.), evitareamâncărurilor și băuturilor cu aciditate crescutăcum ar fi citricele. Putem, de asemenea, sămestecăm foarte bine mâncarea, până rămânniște bucăți foarte mici, ușor de înghiţit, săbem cu paiul, să evităm consumul de alcool șitutun, care, de asemenea, lezează esofagul.

În cazul esofagitei de reflux este de preferatca mesele să fie în cantitate mică și dese și,după fiecare masp, pacientul să stea în fotoliu,alimentele nefiind favorizate să revină.

Trebuie să avem întotdeauna grijă  ce mâncăm și, dacă începem să prezentămsimptomele de mai sus, trebuie să neprezentăm la medic pentru a depistaesofagita la primele ei semne, fiind astfel multmai ușor de tratat.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare