Dr. George Cănănău ne vorbeşte despre importanţa igienei orale

26 Iun 2014

Igiena orală esteimportantă pentru toţi.Pentru a vă păstra sănătatea danturii şigingiilor pentru tot restulvieţii este esenţială obună igienăorală. Viitoruldumneavoastră stomato-logic este în mâiniledumneavoastră, igienaorală personală regulatăfiind una dintre pietrelede hotar, alături devizitele regulate la stoma-tolog.

Sunt disponibile mai multeproduse destinate igienei orale.Cele mai folosite sunt periuţelede dinţi manuale şi electrice,pasta de dinţi, apa de gură şiaţa dentară.

Igiena orală completă nuimplică numai periajul dinţilor.Folosirea produselor inter-dentare (a aţei dentare şi aapei de gură) alături de periajpoate ajuta la curăţareaspaţiilor dintre dinţi, care nusunt direct accesibile periaju-lui.

O bună igienă orală începecu folosirea periuţelor de dinţi.Periajul fără folosirea aţeidentare nu este suficient pentruîndepărtarea plăcii din toateregiunile cavităţii orale.

Placa este o peliculălipicioasă albă care se formeazăpermanent pe dantură. Saliva,resturile alimentare şi bacteri-ile se combină pentru a produce depozite care se depunpe dinţi la limita cu gingia. 

Combaterea plăcii este ocomponentă importantă asănătăţii orale. Dacă apareacumularea plăcii bacterieneriscaţi să dezvoltaţi boli gingi-vale şi carii. 

Periuţele de dinţi 

Există o mare varietate deperiuţe de dinţi pe piaţă. Îngeneral se recomandă folosireaunei periuţe de dinţi cu capătulde periaj mic, deoarece acesteapot ajunge în toate regiunilegurii, inclusiv în partea dinspatele dinţilor. 

Periuţele de dinţi electricecu acţiune rotativ-oscilatorie îndepărtează mai bine placadecât periuţele de dinţi man-uale. 

Medicul dentist poate săvă îndrume care dintreperiuţele de dinţi este cea maipotrivită pentru nevoiledumneavoastră. Pentru celemai bune rezultate serecomandă schimbarearegulată a periei de dinţi. Indi-cat este ca înlocuirea să sefacă la fiecare trei luni.  

Igiena inter-dentară 

Curaţirea zilnică a spaţiilordintre dinţi cu aţă dentară saualte dispozitive inter-dentareajută la păstrarea sănătăţiicavităţii orale şi previne boalagingivală. Există mai multe dis-pozitive pentru igiena inter-dentară, cum ar fi aţa dentarăde diferite tipuri, beţişoareleinter-dentare şi periuţele inter-dentare. 

Ghid de iGienĂ oralĂ

• Spălaţi-vă pe dinţi de cel puţin două ori pe zi câte 2minute, alocând cel puţin câte 30 secunde pentru fiecarecadran.

• Schimbaţi periuţade dinţi la fiecaretrei luni,

• Folosiţi o periuţăde dinţi cu perimoi, rotunjiţi

• Periuţele de dinţielectrice cuacţiune rotativ-oscilatorieîndepărteazăbine placa

• Nu uitaţi să
curaţaţi zilnic
spaţiile dintre dinţi, folosind aţa dentară

• Vizitaţi regulat medicul dentist pentru periaj profesional şiexaminări regulate.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare