Deşi este om, medicul Doina Hrehoreţ ”dăruieşte viaţă”

24 Iun 2014

Doctor Doina
Hrehoreţ - medic primar specialitate chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic, doctor în ştiinte medicale şi atestat de liberă practică în Comunitatea Europeana.
Aceasta este doar o parte din titulatura doamnei doctor Doina Hrehoreţ, medic în spitalul Clinic Fundeni, care a avut amabilitatea să stea
de vorbă cu noi în exclusivitate, despre importanţa transplantului hepatic.
În cei peste 16 ani de chirurgie, medicul Doina Hrehoreţ, de la Spitalul Clinic Fundeni, a adunat peste 10.000 de ore în sala de operaţii. Până acum, mii de bolnavi condamnaţi la suferinţă au primit de la ea o nouă şansă la viaţă. Nu este un om de fier, ci un doctor care crede, din tot sufletul, că trebuie să-şi ajute semenii, cu dragoste, devotament şi dăruire totală.

”Este greu să vezi suferinţă, dar este o uşurare să vezi că poţi să alini” doctor Doina Hrehoreţ

Doamna doctor Doina Hrehoreţ suntetiun medic chirurg foarte cunoscut şi cu un CV impresionant în realizări. Practicsunteţi un "om care dă viaţă". Este greusă aveţi o asemenea responsabilitate?

 Nu cred că se pune problema de “uşor”sau “greu”. Dacă aş afirma că este greu, mi-aşnega întreaga existenţă. Aceasta meserie mădefineşte ca om, altfel nu aş putea face faţă.Este greu să vezi suferinţă, dar este o uşuraresă vezi că poţi să alini. În momentul în carealegi meseria de medic trebuie să fi pregătitpentru ore, zile, nopţi de muncă şi pentru unefort de multe ori supraomenesc. Totul sejustifică pentru că se lucrează cu o “materieprimă” extrem de valoroasă: viaţa unui om. 

”Cei mai mulți pacienţi au unistoric lung de boală hepatică”

Se ştie că numărul celor care aşteaptă pelista de transplant este foarte mare, darde la o vreme a crescut şi numărul dona-torilor. Acum care este situaţia?

- Din fericire, numărul celor care sunt deacord cu prelevarea de organe de la rudeleaflate în moarte cerebrală, a crescut. Oameniiau început să înţeleagă, şi cu un mic suport dinpartea mass-media, că viaţa chiar poate continua, dincolo de dispariţia celui drag. În 2013situaţia este mai bună în comparaţie cu aniiprecedenţi, şi automat timpul de aşteptarepentru pacienţi este mai scurt.

Doamna doctor Doina Hrehoreţ, cum ajunge un pacient să aibă nevoie de transplant hepatic?

- Cei mai mulţi pacienţi care au nevoie detransplant hepatic au un istoric lung de boalăhepatică ce se agravează în timp, punând înpericol viaţa pacientului. Pacienţii vin după olungă suferinţă, după multiple spitalizări impusede complicaţiile cirozei. 

”După transplant viaţa seschimbă radical”

Cum se pregăteşte un pacient pentrutransplant?

- Pacienţii sunt investigaţi într-un centrude gastroenterologie sau medicină internă conform unui protocol bine pus la punct, apoi sta-bilindu-se indicaţia şi prioritatea pentru transplant

Există vreo diferenţă între transplantulfăcut cu un organ prelevat de la un donatorîn moarte cerebrală sau un donator viu?

- Da, există! În cazul transplatului cu donatorîn viaţă, timpul de aşteptare este foarte scurt,dar din punct de vedere tehnic, gradul de com-plexitate este mult mai mare. 

Cum se schimbă viaţa unei persoane carea trecut printr-un transplant?

- Un pacient aflat pe lista de aşteptare,necesită de cele mai multe ori internări multipleşi frecvente şi astfel sunt pensionaţi pe caz deboală. După transplant viaţa se schimbă radical.Pacientul este integrat socio-profesional, duceo viaţă absolut normal, poate să-şi reia activi-tatea profesională, poate chiar să facă sport,dar trebuie sa ţină cont de un regim alimentarşi de gradul de efort la care se supune. Femeilecare nu au devenit mame înaintea transplantuluio pot face dupa efectuarea lui fără nici un risc. 

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Mai multe din această categorie: Transplantul de ficat »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare