De ce respingem aparatul dentar? Ce facem dacă avem nevoie de el?

26 Iun 2014
Adolescenţii care au probleme cu dan-tura (dinţi strâmbi sau înghesuiţi) refuză de cele mai multe ori să-şi  pună aparat ortodontic. Aceasta respingere a tratamentului se trage de cele mai multe ori din temerile pe care aceştia le au legate de relaţiile lor sociale şi poate avea efecte negative semnificative asupra sănătăţii. Adolescenţii care au probleme cu dan-tura (dinţi strâmbi sau înghesuiţi) refuză de cele mai multe ori să-şi pună aparat ortodontic. Aceasta respingere a tratamentului se trage de cele mai multe ori din temerile pe care aceştia le au legate de relaţiile lor sociale şi poate avea efecte negative semnificative asupra sănătăţii.

Prima frică a copiilor sau tinerilor care au nevoiede aparat dentar este că vor deveni subiectul deamuzament al celorlalţi. Această prejudecată a fostalimentată de-a lungul timpului, în special prin filme,unde oamenii cu aparat erau prezentaţi de obicei cafiind urâţi, respinşi de ceilalţi, retraşi, enervanţi sautocilari.

Cum adolescenţii şi copiii sunt cei mai predispuşisă imite comportamentele văzute la televizor, mulţidintre ei acţionează după acest model, făcând glumerăutăcioase pe seama celor care poartă aparat.

Temerea de a fi respinşi de sexul opus din cauzaaparatului dentar, o altă problemă, mai ales laadolescenţi, temerea că nu vor mai fi atrăgătoripentru sexul opus. În perioada în care tinerii începsă-şi descopere sexualitatea şi simt nevoia de so-cializare cu cei de vârsta lor, apare şi o preocupareintensă pentru aspectul fizic. Astfel că multi seconfruntă cu temerea că nimeni nu va mai dori să seapropie de ei din cauza aparatului. Aşa apare jena şiteama de respingere determinând ca o parte dintrecei care poartă aparat să devină introvertiţi şi retraşi.Multe dintre aceste temeri pot avea ca rădăcină unrespect de sine scăzut şi o încredere redusă în putereade atracţie personală. În alte ţări, lucrurile au începutsă se schimbe şi aparatul dentar a devenit chiar omodă. Mulţi tineri cool poartă aparate colorate şi semândresc cu ele. La noi însă, acesta este încă unsubiect sensibil, care doar prin educarea şi informareatinerilor va putea fi depăşit.

Aparatele dentare invizibile, o nouă soluţie

Există însă şi aparate care pot răspunde cerinţelorestetice ale tinerilor – acestea sunt aparatele cubrackeţi linguali, care sunt obţinute printr-un procesde fabricare computerizat. Suprafeţele dentare lingualevariază mai mult ca formă decât cele exterioare,astfel încât realizarea brackeţilor cu ajutorul scanăriicomputerizate permite individualizarea acestora pen-tru fiecare pacient în parte. 

Utilizarea calculatorului permite chiar şivizualizarea finalului tratamentului înainte ca acestasă înceapă. Astfel etapele de tratament pot fi precisstabilite, rezultatul este predictibil iar acelaşi sistemcomputerizat realizează complet robotizat secvenţapersonalizată de arcuri folosite în tratament. Utilizareaaliajelor de aur pentru realizarea brackeţilor permiteca discrepanţele între mărimea brackeţilor şi arcurisă fie reduse la minimum. 

Aplicarea brackeţilor pe suprafeţele interioare(linguale) ale dinţilor mai prezintă un avantaj, dinţiiau un risc mai scăzut de carie, fiind mai mult timp încontact cu saliva. Pentru pacient, aplicarea unuisistem de brackeţi linguali nu este cu mult diferităde unul clasic, etapele sedinţei de aplicare sunt iden-tice, perioada de adaptare poate fi uneori ceva mailungă din cauza contactului limbii cu brackeţii. 

Durata de tratament este similară tehnicilorconvenţionale. Pacienţii pot vizualiza mult mai uşorrezultatele şi se pot bucura mai repede de noul lorzâmbet, suprafeţele exterioare ale dinţilor fiind libere. 

Fiind o tehnică avangardistă în acest moment,costurile acestei terapii sunt destul de mari încomparaţie cu cele clasice, însă avantajele esteticeşi predictibilitatea rezultatelor finale reprezintă marelelor avantaj. În plus, adolescenţii vor fi cu siguranţăfericiţi să nu mai fie nevoiţi să poarte clasiceleaparate.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare