De ce este importantă igienizarea dentară profesională?

27 Iun 2014

Pentru că foarte multă lumese întreabă ce înseamnă "igienizaredentară" vom explica acest termenîn câteva rânduri. Igienizareadentară este de 2 tipuri: igienizareaprofesională şi igienizareapersonală, individuală.

Igienizarea profesională serealizează în cabinetul stomato-logic şi constă din următoarelemanopere: detartraj, airflow, periajşi fluorizare.

Igienizarea individuală serealizează de către fiecare din noiacasă, zilnic, minimum de 2 ori pezi (dimineaţa şi seara), cu ajutorulperiuţei de dinţi şi a pastei, dar şia mijloacelor auxiliare de igienadentară: aţă dentară, apă de gură,periuţe interdentare.

Periajul zilnic trebuie comple-tat de o şedinţă de igienizare făcutăîn cabinet, adică detartraj, periajal depozitelor care nu se potîndepărta doar cu periuţa dentară.Este cea mai bună metodă de apreveni gingivita şi boalaparodontală.

Este locul aici să specific faptulcă cea mai bună metodă de eval-uare a stării igienei bucale și ametodelor folosite este vizita lamedicul stomatolog. Doar în cabinet se poate face o igienizareprofesională periodică. Pe de altaparte, indiferent cât de eficientesunt mijloacele și metodele de igi-enizare, sunt necesare în primulrând perseverenţa și colaborareacu medicul stomatolog. Folosescfoarte mult termenul de igienizareși nu de periaj și veţi vedea de ce.

Ședinţele de profilaxie adicătratamentele de igienizare dentarăregulate sunt esenţiale înmenţinerea sănătăţii și frumuseţiidinţilor tăi. Din păcate, de celemai multe ori avem tedinţa de ale amâna, trecând mai mult de 6luni de la ultima vizită la mediculstomatolog. În cele ce urmeazăvă prezint doar o parte din motivelepentru care trebuie să mergeţi lamedicul stomatolog periodic pentruigienizare profesională.

Mai puţine carii

Prin eliminarea bacteriilor(producătoare de acid) din cavitatea

bucală se reglează ph-ul salivar,încât acesta devine mai puţin nocivpentru ţesuturile dure dentare, iarprin fluorizare smalţul devine mairezistent la atacul acid.

De asemenea, ședintele complete de profilaxie (detartraj, periajprofesional, air-flow și fluorizare)realizate cel puţin de 2 ori pe an îipermit specialistului să observedin timp orice problemă care arputea semnala apariţia cariilor.

Parodontiu sănătos

Inflamaţia gingivală esteprodusă de placa bacteriană.Semne ale inflamaţiei gingivalesunt sângerarea (la periaj sauspontan), înroșirea gingiilor, tume-fierea, retracţia etc.

Zâmbet alb și strălucitor

Cu toate că nu se albesc pro-priu-zis, ca în cazul albirii profe-sionale, coloraţiile exogene(cauzate de tutun, cafea, ceai, vinroșu etc) vor fi îndepărtate și astfeldinţii vor reveni la culoarea lornaturală.

Respiraţie fresh

Respiraţia neplăcută este, înprimul rând, consecinţa unei igienedentare necorespunzătoare. Tartrulși resturile alimentare care nu potfi îndepărtate prin simpla periereduc la apariţia halenei fetide.

Lucrări protetice„longevive”

Prin igienizarea profesionalăa lucrărilor protetice, acestea sevor integra în mediul oral și vor fifuncţionale și estetice pentru operioadă îndelungată de timp.

Fără tratamente complexe

Cariile și alte afecţiuni dentarepot fi depistate cu ușurinţă încadrul ședinţei regulate de profi-laxie. Dacă problema este depistată încă de la început, specialistul vaîmpiedica evolutţa ei și, implicit,pierderea dinţilor sau tratamentelecomplexe.

Economie

Faptul că problemele dentarepot fi depistate în fază incipientăduce la evitarea tratamentelorcomplexe și, implicit, a costurilorsemnificative.

NU cancerului oral!!!

Cancerul oral este unul dintreele mai periculoase tipuri de cancer, în special pentru că în majori-tatea cazurilor este descoperitprea târziu. El nu prezintă simp-tome specifice în faze incipiente,însă poate fi depistat cu ajutorultestului Oral Cancer Screening.

În timpul ședinţei regulate deprofilaxie, medicul stomatolog vaobserva dacă există leziuni sauzone suspecte în cavitatea oralăși ne va recomanda realizareaScreening-ului.

Dacă este depistat în faze in-cipiente, cancerul oral se poatetrata.

Risc de afecţiunicardiovasculare

Specialiștii atrag tot mai multatenţia asupra legăturii dintresănătatea orală și starea desănătate a întregului organism. S-a demonstrat faptul că igienaprecară și problemele dentare ne-tratate duc la răspândireainfecţiilor în corp prin fluxul sangvinși la apariţia unor afecţiuni graveprecum bolile de inima sau AVC-ul.

Fii un MODEL!

Pentru cei care au copii, re-spectarea ședinţelor regulate deprofilaxie este un exemplu demnde urmat pentru micuţii lor. Cuatât mai importantă este aceastărutină, cu cât cariile la copii sedezvoltă mult mai rapid decât încazul adulţilor. Pentru a avea unzâmbet sănătos, copiii trebuie sădeprindă de mici regulile unei igenedentare corespunzătoare.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare