Ce este endoscopia digestivă superioară?

27 Iun 2014

Endoscopia digestivă superioară este ometodă de investigaţie ce permite ex-plorarea interiorului esofagului,

stomacului și primei părţi a duodenului cuajutorul unui dispozitiv subţire și flexibilprevăzut cu o sursă de lumină și cu ocameră video la vârf. Această investigaţiese mai numește gastroscopie și este ceamai bună metodă de examinare a esofagu-lui, stomacului și duodenului. Aceastămetodă permite: vizualizarea mucoaseitractului digestiv superior prin trans-miterea de imagini la un monitor HD, efec-tuarea de fotografii digitale, prelevarea debiopsii, extragerea de corpi străini,tratarea varicelor esofagiene, diagnosti-carea și tratarea hemoragiilor digestivesuperioare, dilatarea stenozelor, diagnos-ticarea și îndepărtarea polipilor.

Când este indicat să efectuaţi o endoscopie?

Se recomandă pentru diagnosticarea es-ofagitelor, gastritelor și duodenitelor sau a di-verticulilor esofagieni, varicelor esofagiene șigastrice, herniilor hiatale și mai ales pentrudepistarea tumorilor.

Faceţi o endoscopie și dacă aveţi simptomeca vărsături, dificultăţi de înghiţire, scădere îngreutate, dureri abdominale. Se mai recomandăla pacienţii cu anemie fără o cauză cunoscută,sau care au avut o hemoragie digestivă, saupacienţi cu tratamente antiinflamatorii sau cuantecedente de ulcere gastrice sau duodenale.Pacienţii cu risc familial de cancer și pacienţiicu afecţiuni cu risc crescut de a dezvolta tumorisau operaţii de cancere digestive sunt urmăriţiendoscopic periodic.

Cum se realizează o endoscopie? 

Pentru a obţine imagini cât mai clare esteindicat să nu mâncaţi sau să beţi nimic cu 6-8ore înainte de efectuarea unei endoscopii. 

Pentru a diminua disconfortul resimţit de pacient, gâtul acestuia va fi amorţit cu ajutorulspray anestezic. Pe parcursul investigaţiei,medicul va putea introduce aer sau apă pentruobţinerea unei imagini cât mai bune sau vaputea aspira secreţiile sau aerul.

Se va introduce în gură o piesă din materialplastic care va proteja endoscopul de dinţii pa-cientului. Endoscopul va fi introdus încet îngură, apoi pacientul va fi rugat să înghită pentrua facilita pătrunderea endoscopului. Mediculva introduce apoi endoscopul observând iniţialesofagul, apoi acesta va vizualiza stomacul șiîn final duodenul. În timpul examinării pot săapară senzaţie de greaţă, vomă, balonare. Dupăterminarea investigaţiei, care nu trebuie sădureze mai mult de câteva minute, endoscopuleste retras încet. În timpul examinării pacientulnu va întâmpina dificultăţi de respiraţie pentrucă endoscopul lasă suficient spaţiu astfel încâtbolnavul va putea respira fără probleme.

Medicul trebuie să știe înainte de învestigaţiedacă sunteţi alergic la vreun medicament, dacăaveţi vreo afecţiune cardiacă, dacă folosiţimedicamente anticoagulante sau aţi avutsângerări. Rezultatul investigaţiei poate fi co-municat imediat după efectuare.

Pot să apară complicaţii ?

Complicaţiile ce apar după efectuarea uneiendoscopii sunt rare și sunt reprezentate deregulă de mici sângerări și ulceraţii ale mucoasei,care dispar fără un tratament special. În liter-atura de specialitate se menţionează că extremede rare perforaţiile de perete, complicaţieimportantă se rezolvă chirurgical. Pentru ceicu proteze valvulare se recomandă un antibioticpreventiv pentru combaterea infecţiilor.

Nu trebuie să ezitaţi să efectuaţi o endo-scopie digestivă superioară dacă medicul vărecomandă, deoarece această metodăperformantă de diagnostic vă poate ajuta săpreveniţi sau să trataţi în fază incipientă oboală digestivă, iar în cazul urgenţelor vă poatesalva viaţa.

Dr. Eduard Neculcea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare