Cauzele hemoragiilor digestive inferioare Recomandat

04 Iul 2014

Hemoragia digestivăinferioară(HDI) se defineşte casângerarea cu sediul din a doua porţiune a duodenului, până la anus,care poate determina instabilitatehemodinamică, anemie şi/sau necesi-tatea transfuziilor. Cauzele cele maifrecvente de HDI includ boaladiverticulară, angiodisplaziile, colităischemică, colită radică şi alte cauzevasculare, neoplasmele, colităinfecţioasă, colopatia indusă demedicamente antiinflamatorii, bolileinflamatorii intestinale, hemoroizii şifisurile anale.

Sângerarea diverticulară 

Reprezintă cauza dominantă a HDI. Cu toatecă 75% din diverticuli sunt situaţi pe colonulstâng, diverticulii de pe colonul drept sângereazămai frecvent. Factorii de risc ai sângerării diver-ticulare sunt dieta lipsită de fibre, constipaţia,vârsta înaintată, precum şi utilizarea de aspirinăşi alte antiinflamatoare.

Angiodisplaziile

Reprezintă cele mai frecvente anomalii vas-culare de la nivelul tubului digestiv. Deoarecesângerarea din angiodisplazii este de originevenocapilară, în general este mai puţin severă,comparativ cu hemoragia diverticulară, însă, încazul în care nu sunt tratate, acestea pot recidivaîn 80% din cazuri.

Colita radică

Radioterapia poate cauza modificări inflama-torii la nivelul intestinului cu apariţia de teleang-iectazii ale mucoasei, care sângerează. Factoriide risc pentru apariţia hemoragiei sunt ateroscle-roza şi administrarea concomitentă a chimioter-apiei.

Neoplasmele

HDI poate surveni dintr-un polip sau carci-nom.

Leziunile anorectale (hemoroizi,fistulele şi fisurile) cauzează tipic sângerări intermitente.

Tipic, la sfârşitul defecaţiei scaunul esteacoperit de sânge proaspăt, sau sângele murdăreştehârtia de toaleta. Sangerarea de cauzămedicamentoasă este generată majoritar de con-sumul de antiinflamatoare şi aspirină şi este maifrecventă la vârstnici. Cu toate ca riscul hemoragieicreşte o dată cu doza de medicament, chiar şidozele reduse de aspirină, administrate ca şi pro-filaxie cardiovasculară pot produce sângerări.Deasemenea, utilizarea de aspirină sau anticoag-ulante pot să conducă la o hemoragie din leziunipreexistente.

În vederea diagnosticării sursei sângerării suntdisponibile următoarelemodalităţi diagnostice: 

colonoscopie, computer tomograf, angiografieprinCT, angiografie, scintigrafie cu hematii marcatecu Tc. Pe lângă colonoscopie, alte investigaţii en-doscopice precum gastroscopia, videocapsula, potfi utilizate.

La majoritatea pacienţilor cu HDI, colonoscopiareprezintă metoda de diagnostic de primă linie.Colonoscopia identifică cauza unei hemoragiisevere în 75-80% din cazuri. În plus faţă de utili-tatea ei diagnostică, oferă posibilitatea intervenţieiterapeutice, în tratamentul ectaziilor vasculare,sângerarilor diverticulare, leziunilor neoplazice şiproceselor ulcerative.

Dr. Eduard Neculcea medic specialist gastroenterolog
Piteşti, Găvana 3, str. Eugen Ionescu,
Bl. Q1, parter intrare separată.

Programări la:
0745/181.667,
0771/554798,
0747/238.860,
0248/280.584
www.endoscopiearges.ro

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare