Caria de biberon Recomandat

04 Iul 2014

Caria de biberoneste o formăcaracteristică decarie prematură adinţilor de lapte (temporari). La foartescurt timp dupăerupţia dentară aparprimele semne deîmbolnăvire.

Extinderea leziunilor carioasese face conform ordinii de erupţiea grupelor dentare, primul grupafectat fiind cel al incisivilor cen-trali superiori, apoi cel al mo-larilor 1, al caninilor şi, în final,al molarilor secunzi (aceasta încazul în care nu se exclud factoriicauzali).

Copiii cu carie de biberon auun ritm de creştere mult mailent faţă de cei fără carii, o partedintre ei fiind astfel subponderalidatorită dificultăţilor de ali-mentare cauzate de dureriledentare .

Este cunoscut faptul călaptele matern şi suptul la sânprezintă cele mai bune condiţiipentru dezvoltarea şi sănătateacopilului mic. Totuşi, după apariţia primilor dinţi, suptul lasân îndelungat, fără efectuareamăsurilor de igienă oralăcorespunzătoare are un maimare potenţial pentru dez-voltarea cariei de biberon.

Printre obiceiurile inadecvatede hrănire a copilului mic seenumeră:

- Hrănirea cu biberonulînainte de somnul din timpulzilei, dar mai ales în timpul noptii,lichidele administrate (ceai, lapte,sucuri de fructe naturale sau ar-tificiale) având o concentraţieridicată de glucide fermentabile

- Suzeta îmbibată în miere,gem sau alte produse îndulcite

- Prelungirea suptului maimult decât vârsta recomandată

La copiii care au afecţiunigenerale cronice, care fac trata-mente de lungă durată cumedicamente sub formă lichidă,cu un conţinut crescut în zahărpot să apară carii asemănătoarecariilor de biberon.

La debutul afecţiunii, seconstată o modificare de culoare,smalţul fiind mai opac sau brun.În cazul în care nu se corecteazăobiceiul vicios şi nu se realizeazăigiena orală corespunzătoare, apar noi leziuni carioase la nivelulcelorlalţi dinţi de lapte.

Singurii dinţi care nu vor fiafectaţi de carie sunt incisiviiinferiori, datorită protecţiei asig-urate de vecinătatea orificiilorglandelor submandibulare şi sub-linguale. De cele mai multe oripărinţii aduc copilul la dentisttardiv, când distrucţiile coronaresunt întinse şi ajung resturi radic-ulare sau când sunt însoţite deabcese gingivale şi dificultăţi înalimentare.

Trebuie evitatăfolosireabiberonului culichide îndulcite 

Prevenirea apariţiei carieide biberon trebuie începută prininstruirea părinţilor asupramăsurilor corecte de igienă oralăa sugarului şi copilului mic. Dinpăcate însă, realitatea arată cămulţi părinţi nu cunosc sauignoră efectul potenţial cariogenal obiceiurilor vicioase de hrănireşi de îngrijire a copilului.

Părinţii trebuie să evitefolosirea biberonului cu lichideîndulcite pentru a adormi copiluldar şi alăptatul în timpul nopţii,la cerere, după ce primul dintea erupt. Copilul trebuie să fieînvăţat să bea din cană cât mairepede după apariţia primilordinţi.

Îndepărtarea biberonuluigenerează de cele mai multe ori“proteste”, motiv pentru care nueste indicată întreruperea luidintr-o dată, ci dezvăţareaprogresivă a copilului prinfolosirea diluţiilor succesive aleconţinutului biberonului.

În functie de gradul deîmbolnăvire a dinţilor, tratamen-tul poate varia de la fluorizăripentru remineralizarea cariilorincipiente, tratamente endodon-tice , până la extracţie şi posibilaplicarea unor menţinătoare despaţiu.

Clinica Sindolor
Str. Matei Basarab nr. 31 A Piteşti
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Tel: 0748/414.442

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare