Care este utilitatea testului Papanicolau şi semnificaţia unui rezultat anormal?

26 Iun 2014
Dr. Geanina Dragnea,  medic primar obstetrică-ginecologie  Dr. Geanina Dragnea, medic primar obstetrică-ginecologie România se situează pe primul loc în Europa atât ca incidenţă, cât şi ca mortalitate în grupa de vârstă 25 - 44 de ani.

După cum bine se ştie, cancerul de coluterin reprezintă o problemă de sănătatepublică în România, încă nerezolvată în

ciuda metodelor de prevenţie existente. Româ-nia se situează pe primul loc în Europa atât caincidenţă, cât şi ca mortalitate în grupa devârstă 25 - 44 de ani.

Problema cancerului de col uterin a fost multmediatizată ceea ce a contribuit într-o oarecaremăsură la informarea femeilor şi la creştereasolicitărilor de a efectua examenului Papanicolau.Consultul ginecologic cu efectuarea examenului Pa-panicolau, completat - când este necesar - de colpo-scopie depistează aproape 100% leziunile precan-ceroase ale colului uterin, dar şi ale vaginului şivulvei. În prezent se cunoaşte că majoritatea leziunilorprecanceroase şi a cancerelor de col uterin sunt determinate de infecţia persistentă cu tulpini oncogeneale virusului Papilloma, infecţie obţinută prin contactsexual. Evoluţia de la apariţia leziunilor precanceroasela stadiul de cancer are durată variabilă şi este, deobicei, de mai mulţi ani. Astfel, efectuarea anuală acitologiei vaginale (examenului Papanicolau) permitedepistarea leziunilor precanceroase perfect tratabileprevenind apariţia cancerului de col uterin.  

Examenul se recomandă a fiefectuat anual 

Este foarte important de menţionat că leziunileprecanceroase sunt de obicei asimptomatice, simp-tomele (durere sau sângerare) apar de obicei înstadii avansate ale cancerului de col uterin. De aceea,examenul Papanicolau nu trebuie făcut doar cândapar anumite probleme genitale, ci trebuie efectuatperiodic, în scop preventiv. 

Examenul Papanicolau nu este un test perfect,la un singur test corect efectuat fiind depistate 60-80% din leziunile precanceroase ale colului uterin,însă efectuarea periodică a testului, completată deun examen clinic atent şi, când este cazul, de colpo-scopie creşte mult probabilitatea de depistare aacestor leziuni.  

Examenul Babeş-Papanicolau se recomandă a fiefectuat anual, începând de la trei ani de la debutulvieţii sexuale (dar nu mai târziu de 21 de ani) până la65-70 de ani. 

Pentru ca acest test să fie realizat în condiţii op-time se recomandă evitarea contactului sexual, aduşurilor intravaginale, a aplicării de ovule, de cremespermicide cu două zile înainte de prelevarea probei.Momentul optim de recoltare este între zilele 10-20,numărate de la începerea menstruaţiei. 

În prezent se foloseşte o nouă clasificare a citolo-giei vaginale – sistemul Bethesda - şi din ce în cemai rar vechea clasificare care cuprindea cinci clase.În noua clasificare apar categorii ca: ASCUS, ASC-H,ACG, AGC-NOS, LSIL, HSIL, cancer. ASCUS (celuleatipice scuamoase cu semnificaţie necunoscută) şiAGUS (celule glandulare atipice cu semnificaţienecunoscută) sunt anomalii ale celulelor desprecare anatomopatologul nu se poate pronunţa cereprezintă. Pentru clarificarea situaţiei ginecologulva decide investigaţii suplimentare. În majoritateacazurilor nu va fi depistată o problemă serioasă.Totusi, câteva femei cu aceste citologii au o leziunesemnificativă a colului şi vor necesita tratament.Categoria LSIL reprezintă un aspect citologic cesugerează o leziune precanceroasă (displazie) uşoara,iar HSIL şi ASC-H sugerează o leziune precanceroasămoderată sau severă. 

Dacă testul Papanicolau indică celule atipice detipul ASCUS, ginecologul poate indica repetareacitologiei, sau testarea pentru virusul Papilloma, sauefectuarea unei colposcopii. 

Dacă rezultatul este LSIL, ASC-H, HSIL, AGC,AGC-NOS, pasul următor este obligatoriu colposcopiapentru a identifica leziunea. Colposcopul seamănăcu un microscop şi este indispensabil pentru exam-inarea amanunţită a colului, vaginului şi uneori avulvei. Colposcopia este o investigaţie nedureroasăpermitând depistarea sursei celulelor anormale şiefectuarea biopsiei ţintite.

Dacă leziunea precanceroasă este de grad înaltse recomandă tratament chirurgical. Tratamentulchirurgical constă în excizia unei porţiuni de col -procedeu denumit conizaţie sau excizie cu ansadiatermică. Acest procedeu chirurgical poate fi realizatde cele mai multe ori în cabinet sub anestezie locală.Conizaţia / ERAD-ul permite păstrarea fertilităţii,lucru important, deoarece, de multe ori, aceasta pa-tologie se întâlneşte la femeile tinere. 

Un test Papanicolau de calitate şi consultul gine-cologic corect efectuat au deci un rol foarte importantîn combaterea uneia din cele mai mutilante maladiicanceroase a femeii. 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare