Capsulotomia laser

26 Iun 2014
Exclusivitate în Argeș la Clinica Dr. Diaconu Exclusivitate în Argeș la Clinica Dr. Diaconu

Una din întrebările frecventeale pacienţilor care urmează săfie operaţi de cataractă este: "Dacămă operez de cataractă, existăvreo şansă ca aceasta să maiapară?" Este impropriu să spunemcă poate recidiva, pentru că mecan-ismul de formare a cataractei se-cundare este cu totul altul. Catarac-ta iniţială, numită şi legată devârstă, apare datorită modificăriimetabolismului cristalinului careîncepe să "îmbătrânească", devinemult mai voluminos şi seopacifiază. Iniţial este opalescent,apoi devine din ce în ce mai dens,mai dur, iar uneori capătă o tentăbrună. 

Operaţia de cataractă constăîn îndepărtarea cristalinului prinfacoemulsificare. Cristalinul se aflăîntr-un sac , numit capsulă, susţinutpe 360° de fibre zonulare. Inciziilesunt mici, de 2 mm, apoi se creeazăca o "fereastră" în foiţa anterioarăa capsulei pentru a avea acces lacristalinul propriu-zis. Dupăîndepărtarea cristalinului, în loculacestuia se poziţionează un implantde cristalin. Implantele de cristalinsunt toate bine suportate de ochi,neexistând nici o reacţie de corpstrăin. Există totuşi riscul ca launii pacienţi, după un anumit timp(câteva luni sau câţiva ani) să aparăaceastă cataractă secundară. Adică,cîteva celule cristaliniene rămasepe capsula posterioară (foiţa a doua a sacului în care se afla iniţialcristalinul) se înmulţesc şi seetalează pe această foiţă deter-minând scăderea vederii.  

Pentru a preveni înmulţireaacestor celule, chirurgulîndepărtează cristalinul în totalitateşi curăţă bine cele 2 foiţe ale cap-sulei: anterioară şi posterioară.Firmele care produc implanteleau modificat forma, materialul şimarginile acestora. Scopul estede a preveni migrarea celulelordin periferie în spatele implantului,pentru că doar atunci scade ved-erea la ochiul operat. Studiile aratăcă implantele hidrofobe şi îndeose-bi cele ale firmei ALCON (lidermondial în chirurgia oſtalmologică)au cea mai mică rată a cataracteisecundare. Din acest motiv, la Clin-ica Dr Diaconu se folosesc aproapeexclusiv aceste cristaline laoperaţiile de cataractă. 

În momentul când aparescăderea importantă a vederii, seindică tratamentul laser pentru a creea o breşă centrală în foiţaposterioară a capsulei cristaliniene. 

Tratamentul se face în ambu-lator, nu necesită internare şidurează câteva minute. Anesteziaeste realizată cu picături, procedurafiind nedureroasă. Odată realizatăprocedura laser, cataractasecundară nu mai recidiveazăniciodată. Recuperarea vizuală esterapidă. Creşterea vederii apareimediat după procedură. 

Complicaţiile capsulotomieilaser sunt: 

- creşterea trecătoare a pre-siunii intraoculare este complicaţiacea mai frecventă după capsulo-tomia laser. Se tratează profilacticprin administrarea hipotensoareloroculare la toţi pacienţii înainte deprocedură şi ulterior încă 10 zile.Pacienţii cu glaucom preexistentsunt mai susceptibili la creştereapresiunii postlaser şi de aceea laaceştia se monitorizează mai atentPio timp de câteva zile. 

- capsulotomia laser creşteriscul apariţiei dezlipirii de retinăla pacienţii cu miopii forte, trau-matisme oculare şi la pacienţi cuistoric familial de dezlipire deretină. 

- edemul macular cistoidapare mai frecvent la pacienţii cudiabet şi se poate preveni prin ad-ministrarea înainte şi dupăprocedură a antiinflamatoarelorsteroidiene sau nesteroidiene . 

- o altă complicaţie foarte rarăeste dizlocarea implantului în vitrosşi se previne prin calibrarea breşeirealizate în capsula posterioare.

 

La Clinica de Oſtalmlogie Doctor Diaconu exista un laser Nd:YAG 1064 nm, Q – switched de lafirma Alcon care poate fi folositatât la tratarea cataractei secun-dare, cât şi la tratarea glaucomuluicu unghi închis sau îngust. 

DR MARIA GAVRILCLINICA DE OFTALMOLOGIE 

DOCTOR DIACONU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare