Aparatele dentare, calea către dinți sănătoși

27 Iun 2014
Dr. Radu Crăifăleanu de la Clinica Sindolor ne vorbește despre importanța aparatului dentar Dr. Radu Crăifăleanu de la Clinica Sindolor ne vorbește despre importanța aparatului dentar

Pentru mulţi dintre copii, montareaunui aparat dentar care să le re-zolve problemele ortodontice este o propunere greu sau chiar imposibilde acceptat. Ei nu ştiu că aceasta estecea mai frecventă metodă de prevenirea apariţiei, pe viitor, a diferitelorafecţiuni ale danturii.

Deşi mulţi consideră că tratarea problemelordentare apărute la vârsta maturităţii este imposibilă,ar trebui să ştie că nu este deloc aşa. Aparateledentare sunt utile nu numai pentru copii, ci şi pentruadulţi, în cazul cărora au şi alt rol decât cel de a în-drepta dinţii pentru un scop pur estetic. 

La adulţi, aparatele ortodontice sunt indicate şinecesare înaintea aplicării unei proteze sau a im-planturilor dentare, spun specialiştii care subliniazăcă, în prezent, acelaşi principiu biologic ce permitedeplasarea dentară poate fi folosit cu succes şi lapacienţii adulţi la care procesele de creştere suntfinalizate. Însă, aşa cum era de aşteptat, duratatratamentului în cazul lor este mai îndelungată,deoarece oasele maxilare nu mai prezintă eleastic-itatea pe care au avut-o în copilărie. 

Tratamentele ortodontice la adultsunt indicate în unele cazuriînaintea protezării prin implant saupunte dentară. Uneori, în spațiilegoale rămase în urma extracțiilordinții vecini se deplasează, făcândîn timp imposibilă inserarea corectăa  mplanturilor”, explică RaduCraifăleanu, medic dentist specialistîn implantologie. 

Un aspect pozitiv demn de semnalat estereprezentat de aceea că noile tehnologii au făcut caaparatele dentare de ultimă generaţie să fie aproapeinvizibile, astfel că temerile legate de aspect suntnejustificate. Acum, inconvenientele de ordin esteticpot fi depăşite prin folosirea tehnicilor linguale(care presupun montarea unui aparat pe parteainternă a dinţilor), a bracket-urilor fizionomice deceramică (aparate dentare fixe carea au culoareadinţilor) sau a celor din safir (bracket-urile trans-parente). În unele situaţii, pentru aliniere suntfolosite şi gutiere. 

Pericolul dinţilor strâmbi 

Pe lângă posibilitatea corectării înghesuiriişi a poziţiilor dentare incorecte, tratamentulortodontic asigură şi prelungirea sănătăţiidentare. Problemele care pot apărea din cauzadinţilor strâmbi sau înghesuiţi sunt:

• Risc crescut de apariţie a cariilor şidepunerilor de tartru

• Dezvolatarea afecţiunilor articulaţiei tem-poro-mandibulare (articulaţia cu ajutorul căreia deschidem şi închidem gura), din cauza ocluzieiincorecte (călcătura incorectă a dinţilor). 

De aceea se recomandă
ca, indiferent că aveţi sau nu nevoiede aparat dentar, să faceţi o vizitămedicului stomatolog măcar o dată la 6 luni.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare