Gutuia esențială în alimentație

27 Iun 2014

Gutuia conţine8,9 gramehidraţi de car bon la suta de grameși are 355 calorii. Îngutuie se găsescprovitamina A, vita-minele B1, B2, B6, C,E, PP, calciu, fosfor,fier, sodiu, potasiu.Fructul este foartebogat în acid citric șiîn pectină, cu efectbenefic asupra sis-temului circulator,determinând dimin-uarea tensiunii arte-riale.

În medicina alternativă, gu-tuia este utilizată pentruproprietăţile sale antiinflamatorii,astringente, analgezice, anti-spasmodice, emoliente, digestive,diuretice, expectorante, toniceși stimulente. Infuzia preparatadin coaja gutuiului este utilizataîn tratamentul ulcerului.

Toate soiurile de gutui au oinfluenţă favorabilă asupra psi-hicului: dau curaj și îmbunătăţescstarea de spirit.

Stimulează apetitul

Consumate ca atare, gutuilestimuleaza poſta de mâncare șiameliorează infecţiile respiratoriiși chiar astmul. Sub forma dedecoct, se folosesc în cazurilede diaree la copii, în stări degreaţă sau dureri articulare: câte-va bucăţi de gutuie se fierb timp de 5 minute în 250 ml de apă,la foc mic. Se bea calduţ, eventual îndulcit. 

Cu gust astringent, siropulpreparat din fructul necopt estefolosit în tratamentul diareei, fi-ind foarte sănătos pentru copii. 

Taie greaţa 

Gutuia, cu aciditatea ei,neutralizează grăsimile. Deasemenea, seminţele de gutui,opărite, sunt un bun pansamentgastric, iar fructul mestecat peîndelete taie greaţa. Încă dinEvul Mediu s-a constatat că ajutădigestia, astfel că în Spania, deexemplu, marmelada de gutuieste servită alături de brânzeturi. 

Gemul, dulceaţa și marme-lada pregătite din gutui sunt re-comandate în afecţiunile inflam-atorii ale intestinului. 

Sucul 

Sucul din gutuie sepregătește din fructe bine coapteși are proprietăţi fortifiante, an-tiseptice, hemostatice, astrin-gente și diuretice. Sucul de gutuieeste recomandat anemicilor, car-diacilor, astmaticilor, în afecţiuniale căilor respiratorii și ale tubu-lui digestiv. Se bea în doze decâte o jumătate de pahar, pânăla un pahar, înainte de masa.Compresele cu suc de gutuie sefolosesc în cazul afectiunilor rec-tului și al crăpăturilor anusului. 

 

Indicaţii - uz intern: 

  • dizenterie
  • diaree nvomă
  • tuberculaza
  • guturai
  • insuficienţă hepatică

Mod de folosire - uz intern: 

  • compoturi
  • suc în sirop (50-100 g într-o infuzie dementă sau de salvie) 
  • enterite, digestii anevoioase, în tuberculoză: 1gutuie (felii subţiri) + 1litru apă se fierbe până se reduce lajumătate, se strecoară prin presare și se adaugă 50 g zahăr
  • Indicaţii - uz externe: 
  • fisuri anale 
  • plăsnituri ale pielii, iritaţii

Mod de folosire - uz extern: 

  • spălături: 1gutuie (felii subţiri) + 1 litru apă, se fierbe până se reduce la
  • jumătate, se strecoară prin presare și seadaugă 50 g zahăr.
  • degerături, arsuri, iritaţii: o mână de sâmburi degutui pisaţi maceraţi în 1/2 pahar de apă caldă
  • contra ridurilor -cojile de gutui + puţin rachiu

(macerate 15 zile)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare