Cafeaua în viaţa noastră!

04 Iul 2014
Ecuator Café ne prezintă istoria cafelei Ecuator Café ne prezintă istoria cafelei

Cafeaua este prezentă înviaţa noastră în fiecare zi.Cei mai mulţi dintre noi ne începem ziua cu ea, relaţiiledintre noi de multe ori încep la o cafea, se încheie afaceri la o cafea. Ce mai este foarteimportantaă pentru noi esteparte din viaţa noastră. Pentru acest aspect vrem să vă prezentăm ca niştelecţii despre istoria cafelei.

În prima lecţie o să aflăm de unde şi cumcreşte cafeaua. Cuvântul cafea vine din limbaarabă “qahwh” care s-a tradus în turcă în “kahve” apoi în franceză “café”.

Cafeaua creşte în copaci care înfloresc şiproduc fructe cărnoase şi roşii, cărora li sespune “cerry”(cireşe). Ce noi numim cafea estede fapt sâmburele acestor cireşe care se aflăîn centru dese ori în perechi. După recoltare,învelişul este spălat sau uscat şi astfel extrassâmburele.

Cele două mari clase de cafea sunt CafeauaArabica şi Cafeaua Canephora (Cafeaua Robusta).Robusta conţine de două ori mai multă cafeinadecât Arabica şi aşa cum şi numele sugereazăeste mai rezistentă şi mai uşor de crescut şicultivat.

Este asociată cu blendurile (amestecurile)de cafea de calitate inferioară. Este inclusă înblendurile pentru cafea “instant” şi în blendurilepentru espresso pentru a forţa formarea “cre-mei”, spumă mătăsoasă care se formează dea-supra unui espresso bine extras.

Arabica se presupune că este prima cafeacultivată. Îi este necesară mai multă grijă înmomentul cultivări şi este considerată o cafeasuperioară cafelei Robusta. Arbuştii de cafeaArabica cresc la altitudinii cuprinse între 1000şi 2000 m deasupra nivelului mării.

Arabica este specia cel mai mult asociatăcu cafelele speciale aşa numitele cafele gourmet.Singurul loc unde cafeaua Arabica creşte naturaleste Ethiopia. Este locul de naştere al cafelei şisingurul loc în care cafeaua creşte cu adevăratsălbatică. Toate ţările care produc cafea Arabicaau adus plantele din Ethiopia sau din ţări carela rândul lor o au din Ethiopia. Chiar dacă

diferite varietăţi hibride de Arabica au fostproduse pentru a le face mai rezistente în faţadăunătorilor rădăciniile fiecărei plante se tragdin Ethiopia.

Istoria cafelei este peticită cu diferite mituri

Un exemplu este povestea Kaldi, un pastorde capre din Ehiopia care se spune că a de-scoperit cafeaua. Povestea spune că acesta avăzut caprele mâncând cireşele, de cafea, aces-tea devenind euforice. Astfel Kaldi a încercat şiel iar astfel potenţialul cafelei a fost descoperit.Este mult mai probabil ca aceasta să fi fostdecoperită de către oameni dealungul timpuluicare încercau diferite fructe dar astfel de poveştiadaugă un pic de romantism şi mister cafelei.

Cafeaua are nevoie de un climat cald şi demultă umiditate aşa că este crescută de-alungul ecuatorului (de aici şi numele brenduluinostru) între Tropicul Racului şi al Capricornului.Deşi în prezent multe ţări sunt producătoarede cafea cele mai bune boabe sunt crescute înAmerica Latină, partea estică a Africii şi Asia.Din micile culturi din Ethiopia, cafeaua a ajunssă fie al doi-lea produs comercializat în lumedupă petrol. Data viitoare o să vorbim despreistoria cafelei şi cum aceasta intră în caseleoamenilor din occident.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

1 comentariu

  • Cecelia
    Cecelia Joi, 07 Decembrie 2017 13:04 Link la comentariu

    I really like your site.. keep up the good
    work! Do you know what the theme is incidentally?

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare