Circumcizia, o procedură controversată!

04 Iul 2014
Circumcizia este procedura chirurgicală cel mai frecvent efectuată din  lume, dar aceasta continuă să împartă în două lumea medicală la nivel mondial. Circumcizia este procedura chirurgicală cel mai frecvent efectuată din lume, dar aceasta continuă să împartă în două lumea medicală la nivel mondial.

Susţinătorii circumcizieispun că aceasta aduce avantajemedicale semnificative caredepăşesc orice riscuri. Astfel,doar în ultima lună, două studiiau lăudat beneficiile sale pentrusănătate, iar un specialist asusţinut că aceasta oferă oprotecţie (împotriva infecţiilortractului urinar şi a bolilor cu transmitere sexuală)comparabilă cu cea oferită devaccinarea copiilor. Cu toateacestea, în luna octombrie aanului trecut, Consiliul Europeia adoptat o rezoluţie carecondamnă practica drept o"încălcare a integrităţii fizicea copiilor" şi a cerut o dezbatere publică, cu scopul de ao interzice "înainte ca un copilsă fie suficient de mare pentrua fi consultat".

Cu toate acestea, în 2008,un articol din cunoscuta revistăNew England Journal of Medicine a pus capăt acestui con-sens confortabil, enumerânddovezile din ce în ce mai nu-meroase despre cum circum-cizia protejează împotriva unuinumăr de boli cu transmiteresexuală.

Potrivit acestuia, circum-cizia reduce cu 35% riscul deinfectare cu virusul papilomauman - o cauză a apariţieiverucilor genitale la ambele sexe şi principala cauză a can-cerului de col uterin la femei.De asemenea, circumcizia oferăprotecţie împotriva virusuluiherpesului, reducând riscul deinfectare cu 25%.

De departe cel maisemnificativ efect este cel împotrivainfecţiei cu HIV, cu o reducere de 50-60%a riscului în rândulbărbaţilor circumcişi.

În prezent, circumciziaadulţilor de sex masculin este considerată una dintre celemai bune metode de apărareîmpotriva răspândirii SIDA şi este utilizată în Africa sud-sahariană, în campaniiuriaşe susţinute cu milioanede dolari.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “ O nouă revistă apărută în oraşul tău! “Un pas spre sănătate”... Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi lucruri interesante şi educative pentru toate vârstele.

Cele mai populare